İtirazlar futbolu çirkinleştiriyor

Müsabakalarda ülkemizde bir hakeme itiraz etme hastalığı artarak devam ediyor. Bu itirazlar daha 1. dakikadan itibaren başlıyor. Bir taç atışı için bile itiraz ediliyor. Şimdilerde yeni moda toplu itirazlar yapılıyor. Rakibe net bir şekilde faul yapmasına rağmen ona da itiraz ediliyor. Rakibin sırtında eli varken, rakibi çelmeleyip düşürdüğünde eli havada bir şey yapmadım modunda artık futbolcular. Hakemin çıkardığı karta, daha birinci faulüm diyen futbolcu, yerine göre bırakın sarı kart, kırmızı kart bile olacağını bilmiyor. Ben takım kaptanıyım diye itirazlarda kaptan hep önde. Takımını disipline edeceği yerde, itirazları hep başlatan o. İtirazlara yönelen arkadaşlarını engelleyen, susturan olması gerekirken bunu yapıyor. Kaptanın bir bilmediği husus da itiraz etmeye hakkının olmadığıdır. Kural ona böyle bir hak vermiyor. Uluslararası oyun kuralları, hakem kararlarına söz veya hareketle itiraz ederse oyuncuya bir ihtar verilecektir der. (Kötü lisan kırmızı karta girer) Tüm takım için geçerli. Yani kaptanın ayrıcalığı yok. Kaptanlar kendi takımının sevk ve idaresinden sorumludur. Sadece hakemin muhatabıdır. Bu itirazların ülkemizde çoğalması müsabakaları çirkinleştiriyor. Seyir zevkini azaltıyor. Bu bakımdan iş hakemlere düşüyor. MHK bu hususun üzerine gitmeli, eğitimini önemsemeli.  Bu itiraz çirkinliğine dur demeliler. Çünkü hakemler bu itirazlara arkasını dönüp giderse bu hep devam eder. Dolayısıyla otorite zaafı meydana gelir. Disiplin kararlarında sessiz kalan hakemin teknik kararları da tartışılır. Bir de hakemlerin futbolcularla uzun konuşmaları doğru değil. Hakem düdüğü ve kartları ile konuşur. Kulüplerde yıllardır söylediğim sözümü tekrar ediyorum. Her kulüp bir hakem hocası edinmelidir. İtirazların oyunculara dolayısıyla takıma bir şey kazandırmadığı aksine zarar verdiği ortada. FIFA'nın bu yılki kural değişikliklerin birinde önemli şöyle bir açıklaması var: Hakem tarafından verilen kararlara her zaman saygı duyulmak zorundadır.

 

 

Trabzonspor-Aytemiz Alanyaspor

Alper Ulusoy

 

Müsabakada ilki Trabzonspor, ikisi Aytemiz Alanyaspor lehine olmak üzere 3 penaltı verildi. Verilen 3 penaltı kararı da doğruydu. Seyirciden etkilenmedi. Gördüğünü çalmak gayretinde başarılı bir müsabaka yönetti.

 

 

Atiker Konya-Teleset Mobilya Akhisar

Özgür Yankaya

 

Seyircisiz müsabakada genelde iyiydi. Kalecinin rakibine yaptığı harekete penaltı kararı doğruydu.

 

Gençlerbirliği-Medipol Başakşehir

Cüneyt Çakır

 

Çaldığı bütün fauller doğruydu. Oyuna sevecen bir yönetimle hakim oldu. Onun için hiç de zor bir müsabaka değildi.

 

Fenerbahçe-Beşiktaş

Ali Palabıyık

 

Hakem için zor bir maç oldu. Ali Palabıyık, müsabakanın atmosferini ilk10 dakika içinde görüp erken kartlar çıkarmalıydı. Quaresma'nın birinci sarı kartı, direkt kırmızı olmalıydı. İkinci sarı kartı ise sadece fauldü. (Quaresma bu davranışlarını Portekiz Milli Takımı'nda yapabilir mi ?). Neto'nun Cenk'e yaptığı faul nedeniyle kırmızı kart doğru. Net bir bariz gol şansıydı. Fenerbahçe lehine verilen iki penaltı da doğru. İlk penaltıda Medel'in Janssen'e kollarıyla hareketi vardı. İkinci penaltıda da Atiba'nın kolu açıktı. Kaleye vurulan toplarda el kol varsa sarı kart verilir. Bu kuralın emri. Beşiktaş'ın net bir golü ofsayt gerekçesiyle verilmedi. Hasan Ali'nin Cenk'in ayağına basması da hem penaltı hem de sarı karttı. Böylelikle hakem neticeye tesir etmiş oldu.

 

Kardemir Karabük-Evkur Yeni Malatya

Serkan Tokat

 

Kardemir Karabük lehine topun ele temasına verilen penaltı. Benim kural yorumumda doğru karar değil. Evkur Yeni Malatyalı Sadık'ın, Ceyhun'a yaptığı hareket penaltı olmalıydı. İkinci Karabük golü öncesi verilen faul ters verildi.

 

Demir Grup Sivas-Göztepe

Halis Özkahya

 

Birinci penaltıda kırmızı değil sarı kart verilmeliydi. İkili mücadeleydi. 2 saniye beklese golü verir penaltıyı attırmazdı. İkinci penaltı elle oynamaktan doğru karardı.

 

Kasımpaşa-Kayserispor

Ümit Öztürk

 

Sakin, kendinden emin iyi bir müsabaka çıkardı. Yalnız şunu unutmamak gerek. Kalecinin degaj yapmasına mani olmak, taktik fauldür ve sarı kartı gerektirir.

 

 

Bursaspor-Galatasaray

Fırat Aydınus

 

Tecrübesiyle az koşsa da iyi bir yönetim gösterdi. Yalnız Serdar Aziz'in Stancu'ya ceza alanı önünde kollarıyla müdahalesi net bir fauldu ve sarı kartlıktı. Uzakta kaldığı için pozisyonu değerlendiremedi.

 

 

 

Antalyaspor-Osmanlıspor

Mete Kalkavan

 

Antalya lehine verilen penaltıda kol açıktı. Penaltı kararı doğruydu. Yekta'nın iki sarı kartı da doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları