İYİ Partili Özdağ: "Suriyeliler milletin parasıyla tatil yapıyor"

İYİ Partili Özdağ: "Suriyeliler milletin parasıyla tatil yapıyor"
Bayram tatili için Suriye'ye dönen on binlerce mültecinin geri döndüğü Kilis'te basın açıklamasında bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ, "AKP, Suriyeli sığınmacılara milletin cebinden maaş vererek tatil yaptırmaya da devam etmektedir" dedi.

Bayram tatillerinden on binlerce Suriyeli iç savaş nedeniyle kaçtıkları ülkelerine dönerek tatil yaptı.

Suriye'den geri dönmelerin başladığı Kilis'te bir basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, duruma çok sert tepki gösterdi.

Suriye'ye gidenlerin beraberinde geride bıraktıkları eş, kardeş, çocuk, ana, baba gibi yakınlarıyla birlikte döndüklerini söyleyen Özdağ, "Suriye, bayram tatili yapabilecek kadar güvenliyse devlet neden yılda 8 milyar dolar harcıyor? Türkiye’nin toplam kamu borcunun (130 milyar dolar) %25'i olan 34 milyar dolar Suriyelilere harcanmıştır. Harcama aralıksız devam etmektedir. Savaş bittiyse ki bitti, güvenlik tam ise ki tam, Suriyelilerin neden geri gönderilmediğini ve hangi kaynakla maaş, yemek ve her türlü sağlık, eğitim bakımlarının yapıldığını AKP hükümeti halkımıza artık açıklamak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Hükümetin, dünyadan aldığı borçlarla sığınmacılara baktığını belirten Özdağ, "Türkiye son olarak Çin’den 3,5 milyar dolar borç almıştır. Topluma bunu bir başarı olarak ortaya koyan AKP hükümeti Suriyeli sığınmacılara dini bayramlarda milletin cebinden maaş vererek tatil yaptırmaya da devam etmektedir" dedi.

Özdağ'ın açıklamaları şöyle:

Türkiye'ye sığınan 4 milyona yakın Suriyeli’ye AKP hükümeti son 5 yılda 34 milyar dolar harcamış ve harcamaya da devam etmektedir.
 
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat’larıyla istikrara kavuşturulan Azez, Mare, Soran, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El Bab'a şu ana kadar az sayıda Suriyeli barış ortamı sağlandığı için geri döndü. Ancak terör örgütü IŞİD katliamlarının ve işgalinin sona erdiği, uluslararası destek alan PKK/YPG’nin işgalinde olup tek bir merminin atılmadığı, ABD askerlerinin de katkısıyla şimdilik barış ortamının olduğu başta Kamışlı, Ayn El Arap (Kobani) gibi pek çok şehre geri gönderme işlemleri AKP tarafından uzun zamandır başlatılmamaktadır.
 
AKP, üniter yapımızı tehdit eden, sağlık ve eğitim sistemimizi krize sokan, TC vatandaşlarına verilemeyen hakların verilmesiyle Türk toplumunda derin kaygı ve endişe yaratan sığınmacıları geri göndermek yerine, vatandaşlık vermeye ısrarla devam etmektedir.  
 
MİLLETİN CEBİNDEN MAAŞ VEREREK...
 
Dünya’da borç alarak sığınmacı besleyen tek ülke olan Türkiye son olarak Çin’den 3,5 milyar dolar borç almıştır. Topluma bunu bir başarı olarak ortaya koyan AKP hükümeti Suriyeli sığınmacılara dini bayramlarda milletin cebinden maaş vererek tatil yaptırmaya da devam etmektedir.

Sığınmacılara dini bayramlarda ülkelerine gidip tatil yapma hakkı verilmesi son derece yanlış ve düşündürücüdür. AKP yanlış Suriye politikalarına bu uygulamayı da ekleyerek Türkiye’yi bilerek ve isteyerek çökertme sürecine sokmaktadır.
 
Son olarak Kurban bayramında resmi rakamlara göre 50 bin Suriyeli Bayram için ülkelerine gitti. Kilis valiliği bayramlaşma amacıyla 1-18 Ağustos tarihleri arasında Suriye'ye geçiş yapanların dönüş işlemlerinin ise 3 Eylül Pazartesi günü (bugün) saat 08.00'da başlayıp, 31 Aralık Pazartesi gününe kadar süreceğini açıklamıştır.
Sığınmacılar, 15 gün boyunca tek merminin patlamadığı ve güvenliğin tam olduğu vatanlarında mutlu mesut tatil yaptılar. Buna rağmen Suriyeliler kendi ülkelerindeki evlerine kalmayıp geri geliyorlar. Geri gelmekle kalmayıp vatandaşlık hakkı aldıklarından, beraberlerinde orada kalan eş, kardeş, çocuk, ana, baba gibi yakınlarıyla birlikte dönmektedir. Bu durum kabul edilemez bir gerçektir. AKP yönetiminde devletimizin ciddiyeti, otoritesi ve sınırlarımız delik deşik edilmiş durumdadır.

Suriyeliler için sadece 2016-17 döneminde 14.5 milyar dolar harcama yapılmıştır. Bu harcamalar AKP’nin TBMM’de gece yarıları çıkarttığı torba yasalarla herhangi bir denetime tabii olamadığı için gerçekte bu paraların nerelere, kimlere gönderildiği ne kadar harcandığı da bilinmemektedir. 
 
Suriye, bayram tatili yapabilecek kadar güvenliyse devlet neden yılda 8 milyar dolar harcıyor? Türkiye’nin toplam kamu borcunun (130 milyar dolar) %25'i olan 34 milyar dolar Suriyelilere harcanmıştır. Harcama aralıksız devam etmektedir.

Savaş bittiyse ki bitti, güvenlik tam ise ki tam, Suriyelilerin neden geri gönderilmediğini ve hangi kaynakla maaş, yemek ve her türlü sağlık, eğitim bakımlarının yapıldığını AKP hükümeti halkımıza artık açıklamak zorundadır.


 
ÜLKESİNE DÖNEBİLİYORSA MÜLTECİ DEĞİLDİR!
 
İYİ Parti olarak buradan Türk milletine bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Dünyanın en gelişmiş, zengin ve insan haklarına saygılı ülkelerinden Almanya’da bayram için Suriye’ye giden 100 sığınmacı sınır dışı edildi. Açıkgöz sığınmacılara kapılar kapatıldı. Almanya Hükümeti’nin Suriyelileri sınır dışı etme sebebi dikkat çekicidir. Almanya’nın bu konu ile ilgili gerekçeli kararı: “Bir mülteci ülkesine dönebiliyorsa mülteci değildir.” olmuştur.

TARİHİN EN KARANLIK EN SORUMSUZ DÖNEMİ

İç karışıklığın sürdüğü Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı’yla terör örgütlerinden temizlenen bölgelere, Kurban Bayramı nedeniyle valiliğin izniyle giden sığınmacıların Öncüpınar Kapısı’ndaki geçişleri sürüyor. Türkiye cumhuriyetine, tarihinin en karanlık ve en sorumsuz dönemi şu anda AKP hükümeti tarafından yaşatılmaktadır. Şeffaflık, demokrasi ve hukuk geleneği terk edilerek yerine kendisini her türlü kanunun üzerinde gören, yolsuzluğun dorukta olduğu, anayasanın tanınmadığı karanlık bir tek adam yönetimine geçilmiştir.
 
İYİ Parti olarak, Suriyeli sığınmacıların kısmen sağlanmış bu barış ortamına bir an önce geri gönderilmelerini istemekteyiz. Suriye yönetimi ile kalıcı barışın sağlanması ve Suriyeli kardeşlerimize,  huzur içinde geri dönebilecekleri bir vatan yaratılması için üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız."

İlgili Haberler