İzmir Sancakkalesi ve Şehitliği

Celal Öcal, bütün hayatını Türk Milletinin menfaatlerini, tarihini, bugününü ve geleceğini karşılıksız savunmaya adamış bir Türk aydınıdır. Bu uğurda hiç bıkmadan usanmadan gösterişsiz ancak fedakâr bir şekilde kesintisiz mücadele eder. Son mücadelesinin konusu Sancakkale uğruna yaptığı mücadele. Hiç duydunuz mu Sancakkale’yi. Sanmıyorum. Ben telefonda Celal Öcal’dan duydum. Aşağıda Genelkurmay Başkanlığı’na yolladığı dilekçeyi hem Genelkurmay Başkanlığı’nın bir kez daha dikkatine sunmak hem Türk halkının öğrenmesi amacı ile özetleyerek yayınlıyorum:
***
T.C. Genelkurmay Başkanlığı’na /Ankara
5 Mart 2015, 1. Dünya Harbi döneminde İzmir’in denizden işgal edilme girişiminin 100. yıl dönümüdür. 1983 yılında düzenlediğiniz 1. Askeri Tarih seminerinde Prof. Necmi Ülker tarafından  “İzmir Sancakkalesi ve Şehitliği”  konulu bildiri ile öğrendiğimiz bu konu, üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen kamuoyunda  bilinmemektedir.
Sancakkale’nin adının neden Sancakkale olduğu da bilinmesi gereken, bilinmeyen konular arasındadır. 1656 yılında Köprülü Mehmet Paşa, Piri Reis’in haritasında Sancakburnu olarak adı geçen yere kale inşaa etmiştir. O tarihe kadar gümrük vergisi ödemeden İzmir Limanına giren çıkan yabancı ticaret gemilerin, kalenin inşaa edilmesi ve güçlü toplarla donatılmasından sonra kaleye çekilen Türk Bayrağını selamlamaları ve düzenli vergi vermeleri sağlanmıştır.
Kale, adını dalgalanan Sancağımızdan almıştır. Kalenin silahlı durumu, İzmir’i işgal etme hevesindeki yabancı güçleri caydırmış, 1694’te Venedik Filosunun, 1770 yılında Çeşme’ye kadar gelen İngiliz-Rus Donanmasının İzmir’i işgal etmeye yeltenmesini önlemiş, caydırıcı etki yapmıştır.
Sancakkale, İzmir’i son defa savunma görevini 1. Dünya Harbi döneminde 5-10 Mart 1915 tarihlerinde yerine getirmiş, İngiliz, Fransız ve Rus gemilerinin bulunduğu İtilaf Devletleri Donanması tarafından İzmir bombalanmış ancak Türk ordusunun aldığı tedbirlerle işgal girişimi sonuçsuz bırakılmıştır. Sancakkale son hizmetini 1. Dünya Harbi döneminde İzmir’in deniz yoluyla işgal girişimini önleyerek gerçekleştirmiştir. Kale burçlarında o dönemin bomba izleri hâlâ durmaktadır. 
İzmir’de 5-10 Mart günlerinin  “Sancakkale Şehitlerini Anma Haftası”  olarak anılması yönünde Sancakkale-Uzunada ziyaretinin gerçekleşmesi arzumuzdur.
100 yıl önce İzmir’in namus ve şerefini koruyan atalarımıza olan vicdan borcumuzu yerine getirmek, hepimizin görevidir. Kadirşinaslık ve vefa duygularımızı ifade yönünde anma programı hazırlanmıştır.
12 Aralık 2014 Fransa Başkonsolosluğu Maltepe Mezarlığı Fransız Müslüman Mezarlığı, Feriköy Hıristiyan Mezarlığı, 16 Kasım 2014 Tarabya Alman Başkonsolosluğunun düzenledikleri 1. Dünya Harbi’nin 100. yılı anma törenlerinde T.S.K’nın temsil edildiği gibi, 100 yıl önce İzmir’in işgal edilmesini önleyen canımızı, namusumuzu koruyan ordumuzun günümüz yetkililerini, Bandosunu, Şeref kıtasını aramızda görmek istiyoruz.
İlişikteki belgelerden de anlaşılacağı gibi konunun önemi  “görmek isteyen gözlerin, duymak isteyen vicdanların” , Dünyanın keşfedilmemiş yerinin kalmadığı günümüz ortamında, biz bu konuyu neden bilmiyoruz? Neden bize öğretmemişler? Diye soracak olanlara bir cevap, 100. yılda Genelkurmay Başkanlığımızın açtığı kapı olmasını beklemekteyiz.
Gerekli hazırlıklar ve duyurunun yapılması için en yakın tarihte  cevabınızın verilmesini bekler, çok büyük ilgi görecek “1. Dünya Harbi’nin 100.Yılında İzmir Sancakkale Saygı, Şükran, Rahmet”  anma toplantımıza gerekli iznin verilmesini arz ederiz. Saygılarımızla
1. Dünya Harbinin 100. Yılı Anma Törenleri Dernekler Platformu

Yazarın Diğer Yazıları