Kaddafi'den Sarkozy'ye 30 milyon Euro daha mı!

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Kaddafi'nin Sarkozy'ye maddi yardımda bulunduğuna dair haberlerin gerçekliği araştırılırken, 30 milyon Euroluk "ödenmeyen" bir borç iddiası da hatırlara geliyor.

Gerçekten de, 3. Afrika Zirvesi dolayısıyla gittiğimiz son Libya gezisinde, Kaddafi'nin Sarkozy'ye borç olarak verdiği 30 milyon Euro'nun bir türlü geri alınamadığı dedikoduları özellikle Trablus'ta, geniş olmasa da halk arasında dolaşıyordu fakat gelişme kaydedilmiyordu hatta bu yüzden Kaddafi ile Sarkozy'nin anlaşmazlığa düştüğü Libya ve Fransa arasında gerginlik çıktığı haberleri kulaklara fısıldanıyordu.

Ne var ki, ne Libya ne Fransa resmi bir açıklamada bulunmuyordu.

 Bununla beraber, Le Monde gazetesi, Libya'nın yatırım fonlarını yürüten Beşir Salih'in Kaddafi'nin Sarkozy'ye mali kaynak sağladığı iddialarını doğruladığını yazması dikkatleri çekiyor.

Ancak meşum "Arap Baharı"nda Libya'ya ilk saldıran ülkeler arasında Fransa'nın yer alması, "milyonluk Euro" alışverişi yeniden gündeme getiriyor.

Üstelik, Sarkozy'nin zaferle çıktığı 2007'deki seçim kampanyasında Libya'nın oynadığı rolüne ilk asıl soruşturmayı 2012'de yayımlanan bir belge ateşliyor. 

Soruşturmaya ise ancak 2013'te başlanıyor.

Aslında, iddialar büyük ölçüde iş adamı Ziad Takieddine'in açıklamalarına dayanıyordu.

Takieddine, 2006 sonu ile 2007 başı arasında Trablus'tan Paris'e 5 milyon Euro nakit para taşıdığını ve bu parayı dönemin Libya askeri istihbarat biriminin başındaki isim olan Abdallah Senouissi'den aldığını teyit etmişti.

Bu paranın, önce dönemin İçişleri Bakanı Claude Gueant'a, ardından Sarkozy'ye iletildiği de Takieddine'in açıklamaları arasındaydı.

Sarkozy ile Kaddafi arasındaki ilişki oldukça dikkat çekiciydi.

Sarkozy'nin, çocuklara HIV virüsü bulaştırdıkları suçlamasıyla Libya'da tutuklu bulunan Bulgar hemşirelerin serbest bırakılmasını sağlamasının ardından Kaddafi, 34 yıl aradan sonra ilk kez 2007'de Paris'e ziyarette bulunmuştu.

Kaddafi'nin, yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Hotel Marigny'nin bahçesine çadırını kurmasına izin veren Sarkozy, dört yıl aradan sonra Libyalı liderin öldürülmesiyle sonuçlanacak sürecin düğmesine basan ilk isimdi.

Sarkozy, NATO'nun Libya'ya askeri müdahalede bulunması için ön cephede mücadele vererek  amacına ulaşıyordu.

Ancak eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kampanyasına usulsüz şekilde mali kaynak sağladığı iddialarını reddediyor ve "hayatının cehenneme döndüğünü" söylüyor.

Oysa, 63 yaşındaki Sarkozy, 2007 yılındaki seçim kampanyasına "yasa dışı yollardan mali kaynak sağlamak", "Libya kamu fonlarını zimmetine geçirmek" ve "pasif yolsuzluk"la suçlanıyor.

Sarkozy, kendisine yönelik suçlamaların "ciddi" olduğunun farkında bulunduğunu söylerken, ancak bunları "iftira" olarak nitelendiriyor.

Kaddafi'nin bu iddiayı ilk ortaya attığı tarih olan 11 Mart 2011'den beri  hayatını "cehenneme çevirdiğini" kaydediyor.

Ziad Takieddine'in, 2006-2007 yılında Sarkozy'ye ve özel kalem müdürü Claude Guéant'a 200 ve 500 Euroluk banknot dolu üç valiz teslim ettiğini öne sürmesi halen tartışılıyor.

Halkın, dilinden düşürmediği 30 milyon Euro'nun akıbeti ise şimdilik bilinemiyor.

Sadece, Sarkozy'nin Libya'nın imhası için giriştiği gayretlerin şiddeti, kuşkuları Fransa eski Cumhurbaşkanı'nın üzerinde topluyor.

Kaddafi'nin oğlu da suçluyor

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin 2007 seçim kampanyasına linç edilerek öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin finansman sağladığı iddialarına ilişkin Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ın "Sarkozy'ye para verildiğine dair elimde kanıtlar var" açıklamasında bulunması dikkatlerden kaçmıyor.

Seyfülislam Kaddafi, babasının Sarkozy'ye maddi kaynak sağladığına dair elinde önemli kanıtlar bulunduğu iddia ederken, "Kendim bizzat Trablus'ta Sarkozy'nin yakın danışmanı Claude Gueant'a para verildiğine şahit oldum" diyor.

Seyfülislam, Libya'daki kaos ortamından ve ülkede artan terör olaylarının ilk sorumlusunun Sarkozy olduğunu da ileri sürüyor.

Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin Libya'da yapılması beklenen seçime katılacağı biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları