Kastamonu’muzda iki bayramımızı birlikte kutladık

Sayın okurlarım, her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos ayımızın son haftasında, Kastamonu Valiliğimizin ve Kastamonu Belediye Başkanlığımızın tertipledikleri, Büyük Önder M. Kemal Atatürk’ümüzün 23 Ağustos 1925’te Kastamonu’ya gelişlerinde yaptıkları “Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 86. Yıldönümü” kutlamaları ile “15. Türk Dünyası Günleri” etkinliklerini Kastamonu’muzda birlikte kutladık.
Cumhuriyetimizin temel değerlerinin ortaya konulmasında, “Şapka ve Kıyafet İnkılabı”nın çok özel ve anlamlı bir yeri vardır. Kastamonu’muz, böyle bir inkılabın gerçekleştirildiği il olarak ne kadar gururlansa haklıdır. Çünkü insanların kılık kıyafetlerini değiştirmeden, düşüncelerini, duygularını ve iç dünyasını değiştirmek mümkün değildir. Bu amaçla M. Kemal Atatürk’ümüz, şapka ve kıyafet inkılabını Kastamonu’muzda gerçekleştirmiş ve bu inkılabın ne kadar önemli olduğunu dokuz günlük gezisinde, halka anlatmaya çalışmıştır.
Atatürk’ümüz sadece şapka ve giysilerle ilgili konuşmalar yapmamış, hurafelerin, gericiliğin, din sömürücülerinin ülkemize ve dinimize zararlarına değinmiş, bunlardan kurtulma yollarını, çağdaşlaşmayı ve uygarlığı hedef almayı, genç Türkiye Cumhuriyeti’mizin yönünü ve çizgisini değiştirmek için, göstermiştir.
Kastamonu halkı, Milli Mücadele yıllarında da önemli hizmetler yapmıştır. İnebolu-Kastamonu güzergâhından cephane nakleden insanlarımızın fedakârlıkları unutulmamaktadır. Atatürk’ümüz de “Şapka ve Kıyafet İnkılabı”nı Kastamonu’muzda yaparak yerli halka en güzel armağanı vermiştir.
Sayın okurlarım, İstanbul’lu bizler, Kastamonu Valimiz Erdoğan Bektaş’ın ve on yıla yakın Belediye Başkanlığını muvaffakiyetle yürüten Turhan Topçuoğlu’nun davetlerini değerlendiren Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’mızın kurucusu ve başkanı Erdoğan Aslıyüce’nin gayretleriyle, güzel Kastamonu’muzda mutlu günler yaşıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da şehrin merkezindeki “Osmanlı Sarayı” adlı özel konaklama mekânında konuk oluyoruz, her türlü arzularımız ve ihtiyaçlarımız karşılanarak Türk kokan Kastamonu’muzla kucaklaşıyoruz.
23 Ağustos Salı gününden itibaren Valilik ve Belediye Başkanlığında uygulanan tören-kutlama programları, Valilik tarafından 30 Ağustos Salı günü, Belediye tarafından da 25 Ağustos Perşembe günü akşamına kadar devam edecektir. Törenlerde “Halk Oyunları ve Halk Konserleri”, “At ve Bisiklet Yarışları”, “Havai Fişek Gösterileri”, “Tükenen Değerlerimiz Fotoğraf Sergisi”, “Türkü-Şiir-Paneller-Film Gösterileri”, “Türk Dünyası Günleri ve Kitap Sergisi” yer almaktadır.
25 Ağustos Perşembe günü (bugün) için, misafirimiz Kıbrıs Gazileri ile bütün konuklarımız İnebolu Gezisi’ne davet edildi.
Sayın okurlarım bizler, Türk kültürünün zenginliklerini bünyesinde toplayan Kastamonu ilimizi bütün halkımızın doya doya gezerek tarihi eserlerini seyretmesini gönülden arzu ederiz. Hazret-i Pir Külliyesini, cami, şadırvan, köprü ve medreseyi içine alan Nasrullah Külliyesi’ni, Kastamonu Kalesi’ni, Saat Kulesi’ni, Yakup Ağa Külliyesini, İsmail Bey Külliyesini, Benli Sultan Külliyesini, Müfessir Alaeddin Türbesini, Eligüzel Camii’ni, Gölköy Şeyh Ahmet Camisi ve Türbesini, Yılanlı Dergâhı ve Abdülfettah Veli Türbesini, İsa Dede Türbesi’ni, Aşıklı Sultan Türbesi’ni, Atabey Gazi Camisi ve Türbesini, Karanlık Evliya Türbesini, Hepkebirler Sahabe Türbesini, Kasaba Köyü Mahmet Bey Camisini, Şeyh Ahmet Siyahi Türbesi’ni, Terzi Köyü Adil Bey Türbesini, Şeyh Mehmet Efendi Türbesini, Etnografya ve Arkeoloji müzeleri ile Aşiyan, İsmail Bey, Tahir Efendi, Sinan Bey, Toprakçılar, Uğurlu, Eflanili konaklarını bütün Türk insanlarının görmesini arzu ederiz.
Gelecek yıl da “Şapka ve Kıyafet İnkılabı”nın 87. yıl dönümünü ve “16. Türk Dünyası Günleri”ni, güzel Kastamonu’muzda sizlerin de görmenizi dilerim.
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları