Kayınpeder-damat kapışması mı?

Cumhurbaşkanı "Faize karşıyım" diyor. Hemen peşinden Merkez Bankası açıklama yapıyor "Faiz oranlarını, yüzde 24'e yükselttik". Bu ekibe en büyük destek ise ilgili bakan Berat Albayrak'tan geliyor; "MB'nin tartışılma dönemi bitmiştir". Gelin de bu noktada Damat Bey sıfatını kullanmayın. Kafamızdaki soruları da sıralamamak mümkün değil:

1- Kayınpederiyle kızının eşi arasında ihtilaf mı başladı?

2- Ekonomik krizin halli için fikir ayrılığı mı oluştu?

3- Yoksa, ünlü Karadeniz fıkrasındaki gibi Erdoğan "makas" diye inat mı ediyor?

4- Diğer olasılıksa aralarında anlaştılar mı; "sen öyle, ben böyle konuşalım".

Son şıkkı işaretlerseniz, bir doğruyu götüreceğinizi unutmayın. Burada kendi görüşümü ilave etmek istiyorum. Ben, Hazine ve Maliye Bakanı'nın tavrını destekleyenlerdenim. Enflasyonla mücadele ve kurları aşağı çekmek "Emir-komuta zinciri" ile mümkün değildir.

Tabii ki biz de faiz artışından yana değiliz. Ancak gelinen durum bunu gerekli kılmakta. Yani geriye tek formül kalmakta; "dövizi yastık altından ya da kasadan çıkarmak, lirayı daha kazançlı hâle getirmekten geçer".

Bir de küçük not düşeyim; "Çok şükür paranın her türlüsü de bizde namevcut!"

***

Başkan aday adayları

Evvela, ekranların tartışma programlarının süre tahdidine sokulmasını beğendiğimi tekrarlayayım. NTV bu işi ilk uygulayandı. CNNTÜRK de yanına geldi. Son Gece Görüşü'nde bu duruma iyice kanaat getirdim. Hande Fırat'ın saçını başını, kılığını kıyafetini düzelttiği gecede en fazla ilgimi "Belediye başkan aday adayları" çekti. Mehmet Şahin ile Abdülkadir Selvi üç cümlede bir "Sayın Erdoğan ile Sayın Bahçeli'nin buluşması belirleyici olacak"ı tekrarladılar.

Doğru-yanlış, çarpıcı isimler hep Gürkan Hacır'dan çıktı. Mesela "Kılıçdaroğlu, prensip olarak milletvekillerinin başkan adaylığına karşı" dedi. Buna rağmen bazı illerde bu işe hevesli parlamenterlerden örnekler verdi. Mesela Balıkesir'den Ahmet Akın gibi...

Aynı isimler

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Ankara veya İstanbul'dan aday olabileceğini fikir birliğiyle belirttiler. Kişisel kanaatim "Çenesine hâkim olduğu sürece" Soylu çalışkan ve başarılı bir Bakan. Hele konu terörle mücadele olduğunda. Ben olsam ona hiç dokunmaz, yerinde bırakırım. Dilerim Cumhurbaşkanı da bu görüştedir.

Her yerel seçimde olduğu gibi Mansur Yavaş yine vitrine çıktı. Onunla ilgili görüşüm "parti değiştirdiği gün" adaylık şansı bitti. Hadi "kazara gösterildi" diyelim, seçilmesi mümkün değil. Hangi partiden olursa olsun seçmen zikzak yapanlardan hazzetmiyor.

Bir lafım da hâlâ İnce'yi İstanbul'a yakıştıranlara; "Bu olasılık çoktan bitti"...

***

Efsaneler

Orhan Ayhan'la programında spor tarihimizin iki ünlüsü ele alındı. Futbolumuzun Taçsız Kralı Metin Oktay'ın öldüğü gün -13 Eylül- olduğu için üstünde duruldu. 27 yıl önceki trafik kazasını unutamam. Metin'in fotoğraflarla da olsa anılması güzeldi.  Efsanenin ilerideki bir hafta daha geniş işleneceği sözü verildi.

Belgesel genelde Ahmet Cömert üstüne kurulmuştu. Bu ünlü boks adamının verdiği hizmetler anlatıldı. Oğlu Atilla Cömert canlı yayındaydı. Rahmetlinin eşi, kızı ve torunuyla gerçekleştirilen söyleşiler anmaya renk kattı. Karısı Ülker Cömert'in kocası için yazdığı ve ezbere okuduğu "Nişan Halkası" isimli dizelerle duygulandık.

Başarıya bakın

Gelelim Ahmet Cömert'in hizmetlerine. O kadar çok ki. En iyisi birkaçını sıralamak. "Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi boks hakemi" diyelim. Düşünün 1972 Münih Olimpiyatları'nda tam 32 maç yönetti ve tek bir hatası yok. Katıldığı diğer uluslararası organizasyonlarda da aynı şekilde. Sadece hakem değil, boks antrenörü de.

Dünya boksunun en üst yöneticilerinden oldu. Türk Boks Federasyonu başkanlığına getirildi. O yıllarda başkan vekili Orhan Ayhan'dı. Cömert, Galatasaray'ın boks şubesini dört defa şampiyon yaptı. Cömert'in ölümü tam şanına ve hizmetlerine yakışır biçimde gerçekleşti. 1990'da yine boks organizasyonu için gittiği Çekoslovakya'da kalp krizi sonucu vefat etti.

Çelik, emekli oldu

TRT Spor'daki yayın devam ederken, Cömert'in adına düzenlenen turnuvanın 32. başlamıştı. Bu arada Orhan Ayhan'la için bilgi vermek istiyorum. Yapımın son yıllardaki yönetmeni Murat Çelik, TRT'den emekli oldu. Bu değerli kardeşimize yeni hayatında başarılar diliyorum. Çünkü Çelik, futbol ve basketbol dâhil her dalda uzmandır. Yerine gelen arkadaşlara da Orhan Ağabey'in ünlü lafıyla "Sonsuz başarılar".

....

GÜNÜN SÖZÜ

Düşmanlarımızın bizimle ilgili yargıları, bizim kendi hakkımızdaki hükümlerimizden çok daha fazla gerçeğe yakındır. Juvenalis

Yazarın Diğer Yazıları