Kenan Işık'tan iyi haberler

Gazetemizin İcra Kurulu Başkanı Ahmet Yabuloğlu aradı. Gerçekten sevineceğim şeyler anlattı. Kenan Işık'tan bahsetti. Dostum ve kardeşim Kenan'ın Bodrum'daki ikametgâhından İstanbul'a döndüğü ile söze girdi. Sonra yazlıktaki komşularının gözlemlerini aktardı.

Kenan'daki iyileşmeden, -parmaklarını kullanması dahil- örnekler verdi. Anlaşılıyor ki, yakın zamana kadar "şeamet tellallığı" yapanların balonları ellerinde patlamakta. Hatta bunların başında Beşiktaş Belediyesi'nin bazı mensupları da yer almıştı. Bu tip yalanları unutmak mümkün değil.

Güzel gelişmeyi aktaran, canciğer dostum da olsa "habercilik geleneğim"le konuyu bir de kendi imkanlarımla araştırdım. Yabuloğlu'nun aktardıkları doğruydu. Kenan Işık'ın arada sohbetlere katıldığını bazen espri dahi yaptığını öğrendim. Hatta "yatağa sabitlendi" dedikoduları en yakınları tarafından yalanlandı. Yardımla da olsa dolaşması ve ihtiyaçlarını giderebilmesi gerçek. Yol uzun ama ümit ışığı yakın.

İmkânsızlıkları yıkan insan

Kenan Işık'ı tanımam Türk Medya yıllarında oldu. Akşam'da yazılar yazdı. Alem FM'de genel yönetmenlik yaptı. Televizyon haberciliğine soyundu. Kitaplar yazdı. Her işte başarılı oldu. Ne zaman yeni bir hamleye kalksa, soluğu odamda alırdı. Mutlaka fikrimi sorardı.

O muhteşem şiir CD'lerini hazırlarken de öyle oldu. İlki çıktığında niçin Orson Welles'in "Ben genç olmayı bilirim" dizelerini okumadığını söylediğimde, üzüldü. İkinci çalışmasında bunu telafi etti. Başka yayın organlarında "Bu Burhan Ayeri'nin önerisiyle gerçekleşti" itirafında bulundu. Oysa, çalıştığım grupta bu sözler bir bayan yöneticinin sansürüne uğratıldı. Belli ki kıskançlığının ifadesiydi. Hayatta hiç bir varlık gösteremeyenlerin, böylesi basitliklerine sıkça tanık olan biriyim. Ben hâlâ ayaktayım peki kendisi nerede?

Kenan Işık "Kim Milyoner Olmak İster"le zirveye oturdu. Hatta bazı kuruluşların "En Güvenilir Kimse" anketlerinde devamlı birinci olmaya başladı. Duruşu ve karakteriyle halkın sevgilisi haline geldi.

Bundan güç alıp espriyle karışık parti kurmaya niyetlendik. Nabız yoklamalarından çıkardığımız netice olumluydu.

Çok önceden yazmıştım, partinin amblemi olarak erguvan ağacını öneren oydu. Neticede benim "Siyaset sevmez yapım" politikacılığımızı başlamadan bitirdi.

Tek hatası

Bu arada Hülya Avşar'ın cinliği, Kenan'a büyük bir yanlışlık yaptırdı. Işık bana geldi ve Avşar kızının "Yeşil Işık" isimli filmde birlikte oynamayı teklif ettiğini anlattı. Biraz düşündükten sonra aynen şu cevabı verdim:

"Hülya, daima kendini ön plana çıkarır. Senaryoyu bilmiyorum ama, bu filmde mutlaka seni ezip, kendini yüceltecektir. Sakın oynama".

Kenan, belki de ilk defa beni dinlemedi. Rolü kabul etti. Saçma sapan olan yapımda ikinci değil üçüncü planda kaldı. Yeşil Işık ne seyirci, ne hasılat topladı. Bir ara televizyonda gösterildi. Ona bile tahammül edemedim.

Sonradan ne zaman konu bu filme gelse bana yüklenmeyi sürdürdü; "Suç sende. Biraz daha ısrarcı olsan oynamazdım."

Eşini iyi seçti

Geçmişi geri getirip, bazı hataları düzeltmek mümkün değildir. Onun itirafıyla dillendireyim; "Hayatımın en doğru kararını Beril Hanım'la evlenerek verdim."

Saunada başına gelen felaket sonrası eşinin gösterdiği büyük çaba ve sabır meydanda. Bazı özelliklere de -güzel şeyler- girmeyeceğim.

Diş kliniğini devreden Beril Işık, Kenan kardeşimin ayağa kalkabilmesindeki en büyük etkendir. Fedakârlıklarını anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır.

Anne ve babası

Işık, bir iş kazasında vefat eden baba ve okuma-yazması olmayan bir annenin evladıdır. Kadıncağızın özverisini hep dinledim. Vefat etti haberi gelince oğlu ile beraber ağladık.

"Fazla uzattın" demeyin. "Kenan Işık'ın Burhan abisi olmak" kolay değil. Duam eski haline dönebilmesi için. Kardeşime sevgilerimi yolluyor, sağlık haberlerini bekliyorum...

***

Hep aynı dert

Dün sabah Fox TV'de Ezgi Gözeger'in sunduğu Çalar Saat'i izlerken bir itiraz dikkatimi çekti; "Bütün mesajları okuma imkanım yok..." Tesadüfe bakın o anda aynı olayı yaşıyordum. Önümde mesaj yığını... Gözeger'in söylediklerine katıldım.

Bana gelenlerin arasında biyografiler ve kaynakça gösterenler bile var. İmkan olsa da hepsine yer verebilsek. Aralarında çok yetenekli ve kariyer sahibi isimler mevcut. Yeni imkan ve yer olmadığına göre bu köşenin diğer sahipleri Hüseyin Movit, Yaşar Usluer ve Göktan Ay'la sınırlı kalacağız.

...

GÜNÜN SÖZÜ

İnsan vatanını sever. Çünkü varlığının bir parçası olan çocuklarının yaşayacağı yer vatandır. İnsan vatanını sever. Çünkü özgürlüğü, rahatı, HAKKI, VATAN sayesinde mümkündür. Namık Kemal

Yazarın Diğer Yazıları