Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Muhiddin NALBANTOĞLU

Muhiddin NALBANTOĞLU

Kral Abdullah neden ağladı

 

Ürdün Kralı Abdullah, Anıtkabir’i ziyareti sırasında gözyaşı dökerken objektiflere böyle yakalandı.

 

Abdullahın kral olmasını İngilizler engelliyorlar ve onu kral yapmıyorlardı. Çünkü Mustafa Kemal Paşa’ya “200 bin kişilik ordumla emrindeyim” şeklinde çektiği telgrafı İngiliz gizli servislerinin eline geçmişti

 

Geçtiğimiz günlerde Ürdün Kralı Abdullah’ın Ankara’yı ziyareti Türk basınının gündeminde idi. Aynı zamanda Atatürk’ün kabrini ziyaretinde çok samimi ve hüzünlü bir şekilde ağladığı da gözlerden kaçmadı. Kral’a böylesine sıcak gözyaşları döktüren duyguların kaynağı ve Haşimi hanedanının ilk Ürdün Kralı Abdullah şimdiki Kral’ın dedesi oluyordu. Atatürk zamanında Türkiye’ye oldukça sık ziyaretlerde bulunmuştur. Kral Abdullah’ın da babası olan Osmanlı Devleti’nin Mekke Şerifi Hüseyin bağlı bulunduğu Türk cihan devletine karşı isyan etmiştir. Her taraftan Haçlı ordularının kuşatması altında üç kıtada ve ondört cephede kan ve ateş selleri arasında milli varlığını savunan devletine karşı Arap isyanını başlatmıştır. Bu isyan bize cihan savaşını kaybettirmiştir. İngilizler onu büyük bir Arap imparatorluğunun başına getirecekleri vaadiyle kandırmışlar ve sonra da bütün ailesi ile birlikte hiç acımasızca harcamışlardır. Abdülhamid, Şerif Hüseyin’i İstanbul’da daima gözetim altında tutuyor ve onun nasıl bir mel’anet taşıdığını bildiği için Mekke Şerifliği’ne tayin etmiyordu. İttihatçılar büyük bir hata yaparak onu Mekke Şerifi yaptılar. Kısa bir zaman sonra da İngilizlerin ünlü casusu Lavrens’in yönlendirmesi ile bağlı olduğu devletine karşı Arap isyanını başlattı. Oğullarının birini Irak Kralı diğerini ise (şimdiki Ürdün Kralı olan Abdullah’ın dedesini) Ürdün kralı yaptılar.

 


“Ordumla emrindeyim”

 


Ancak, daha sonra yine İngiliz istihbaratının oyunları ile Şerif Hüseyin, Suudi Arabistan’dan sürgün edildi. Irak Krallığı’na getirilen oğlunu ise bir otomobil kazasıyla yok ettiler. Onun oğlunu da Avrupa’da bir otel odasında zehirleyerek hayatına son verdiler. Bilindiği gibi yine bu Haşimi ailesinden Irak Kralı olan ikinci Faysal da bir askeri ihtilal sonucunda öldürüldü. Ürdün Krallığı’na gelince Abdullahın kral olmasını İngilizler engelliyorlar ve kral yapmıyorlardı. Çünkü Kemal Paşa’ya “İkiyüzbin kişilik ordumla emrindeyim” şeklinde çektiği telgrafı İngiliz gizli servislerinin eline geçmişti. Bu durumu; Kral Abdullah Türkçe’ye de çevrilen anılarında kaydeder. Bu olay üzerine İngilizlerin kendisini Ürdün Kralı yapmak zorunda kaldıklarını açıklamıştır. Amma, İngilizler bunu asla unutmamışlar ve Kral Abdullah’ı kendi vatandaşlarından bir ajanına camiden çıkarken öldürtmüşlerdir.
İşte onun torunu olan şimdiki Kral Abdullah, Ürdün Krallığı’nın kuruluşundaki Atatürk’ün bu rolünü unutmamış, dedesinden miras aldığı Atatürk’e minnettarlık duygularını o günkü Anıtkabir ziyaretinde gözyaşları ile dile getirmiştir.

 

 

Kral Abdullah 1937 yılında Atatürk’ü ziyareti sırasında Savarona yatında küçük Ülkü ile...

Yazarın Diğer Yazıları