Nihâl Atsız Hocamızı anacağız

Sayın okurlarım, yarın 11 Aralık Pazar günü, Türkçülük akımının bayraktarı H. Nihâl Atsız Hocamızın uçmağa varışının otuz altıncı yılıdır.
Her yıl olduğu gibi yarın saat 11.00’den sonra Karacaahmet Camii’nin yanındaki mezarlarımızın başında yine hep beraber olacağız ve Ülkü Ocaklı gençlerimizle beraber görevimizi yerine getireceğiz.


Üç önder yan yana
1944 yılındaki Türkçülük-Turancılık Davası’nda Ankara Adliyesindeki sanık sandalyelerinde yan yana oturan üç önder Türkçü Nihâl Atsız’ı, Nejdet Sançar’ı ve Muzaffer Eriş’i Karacaahmet mezarlığında yan yana yattıkları mezarlarında ziyaret görevimizi yerine getirerek “hayır duaları” mızı sunacağız.
Sayın okurlarım, H. Nihâl Atsız Hoca’mızın en belirgin yanı, yurdumuzdaki Türkçülük akımının karşılık beklemeyen bayraktarı oluşu idi. Şairdi, roman yazarı idi, tarihçi-edebiyatçı ve eğitimci idi. Bizim neslimizin bütün Türk milliyetçileri, Atsız Hocamızın bilgi ağacından istifade etmiştir.


Unutulmaz eserleri...
Onun, yüksek seviyesi-sağlam karakteri-bükülmez iradesi ile hayat boyu bütünleşen davranışları bütün Türk Milliyetçilerini gönül bağları ile kendine bağlamıştır. 1931 yılında “Atsız Mecmua” yı çıkartarak yazı hayatına başlamış ve “Orhun” dergisini sunarak Türk Milliyetçilerinin cesur sözcüsü olmuştur ve toplumumuzda büyük etki ve yankı yapmıştır. 1944 olaylarının doğuşunu ve Türk Milliyetçilerinin hassasiyet gösterdikleri konuların cesaretle savunulmasını sağlamış, devrin Başbakanı Şükrü Saracoğlu’na da “açık mektup” yazma cesaretini göstermiştir. Türk Ansiklopedisi’nde kırk önemli madde ve konuyu işleyerek katkıda bulunmuştur. Şiirlerini “Yolların Sonu” adlı eserinde toplamıştır. “Bozkurtların Ölümü”, “Bozkurtlar Diriliyor”, “Deli Kurt” ve “Ruh Adam” severek okuduğumuz romanlarıdır.
Tarih ve edebiyat araştırmaları: “Türk Edebiyat Tarihi”, “Türk Tarihi Üzerinde Toplamalar”, “Türk Tarihinde Meseleler”, “Türk Ülküsü”, “Dokuz Boy Türkler ve Osmanlı Sultanları Tarihi” iki cilt olan “Âşıkpaşaoğlu Tarihi”, “Behçetü’t-Tevârih”, “Türk Tarihinde Takvimler” iki cilt olan “Evliya Çelebi Seyahatnâmesinden Seçmeler”, “Dâsitân ve Tevârih-i Mülûk-i Âl-i Osman” “Tevârih-i Cedîd-i Mir’ât-ı Cihân” ve bitirdiği fakat basılmayan son eseri “Türk Tarihi” kitaplarıdır.


Örnek bir hayat
Hocanın yetmiş yıllık hayatı, fazilet mücadelesinin en güzel örneğidir. Kendi ifadelerine göre; “Türkçü olmak kolay değildir. Onlar Türk Milletinin fedakârlarıdır. Soylarının üstünlüğüne inanmış insanlardır. Milli menfaatleri şahıslarının üstünde tutarlar. Milli mukaddesata ve maziye saygılıdırlar. Sert yaşamaktan hoşlanırlar, dalkavuk olmazlar. Milletlerine bir hizmet yaparken bunu beğenilmek için değil, yükseltmek için yaparlar. Türkçüler, vazifelerini arınmış gönül ve inanmış yürekle yaparlar. Onun için de Türkçülük, Türk Milliyetçiliğinin adıdır.”
Tanrı Türk’ü Korusun.

Yazarın Diğer Yazıları