Rusya’dan Assange’ı kaçırma planı

Rusya’dan Assange’ı kaçırma planı
İnternete koyduğu belgeler ile dünya gündeminin zirvesine oturan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange ve Rusya ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. Rus yetkililerin Assange’ı kaçırıp başka bir ülkeye göndermeyi planladıkları öğrenildi.

Serkan TALAN / Yeniçağ

İngiliz basınında ortaya atılan bir iddia dünya gündemine bomba gibi düştü. Guardian gazetesinin haberinde, Rus diplomatların Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’a yakın isimler ile görüştüğü ve Assange’ı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden kaçırmak için bir plan yaptığı iddia edildi.

Plana göre Assange, elçilik binasından diplomatik plakalı bir araçla çıkarılacak ve başka bir ülkeye götürülecekti. Geçtiğimiz yılbaşı arifesinde gerçekleştirilmesi planlanan bu operasyon, Rusya içinde görüşüldükten sonra ‘riskli’ olduğu gerekçesi ile iptal edildiği öğrenildi. Kaçış planının, uygulamaya geçilmeden sadece birkaç gün önce iptal edildiği belirtiliyor.

Assange’ın hangi ülkeye kaçacağı tam olarak bilinmese de Rusya ve Ekvador’un en uygun iki seçenek olduğu iddia edildi.

Rus kaynakların ‘basit bir plan’ olarak nitelendirdiği operasyonun iptal edilmesindeki en önemli gerekçe olarak, Assange ile Rusya arasındaki ilişki ile ilgili ortaya atılan iddialar gösteriliyor. Julian Assange’ın 2010 yılında Rusya’dan vize almak için başvurduğu iddia edilmişti. Hatta Wikileaks’in kurucusu Assange, ABD Başkanı Trump’ın seçilmesinde Rusya’nın bağlantısı olduğu şüphelerinin baş aktörlerinden biri olarak gösteriliyor.

ABD’de Rus iddialarını soruşturan avukat Robert Mueller, Başkanlık seçimleri sırasında Demokrat Parti’ye ait sunuculara Rus hackerlar tarafından saldırı gerçekleştirdiğini iddia etmiş, başkan adayı Hillary Clinton’a ait elektronik postaları Wikileaks’e sızdıranların yine Ruslar olduğunu belirtmişti. Julien Assange ise Rusya iddialarını kesin bir dille reddetmişti.

İlgili Haberler