Siyaset Sahnesi

"Meclis Sohbetleri" etkinliğindeki Çanakkale Savaşı temalı gösteride kadın sanatçıların, sahneye çıkmalarının engellenmesi ve merdivenlerde sahne almaları kolay unutulacak ve atlanabilecek bir haber değil. Olayın olduğu gün yalanlamalar da peşi sıra geldi.. Ardından, Oyuncular Sendikası'ndan yapılan açıklamada "Yaptığımız araştırmalar sonucunda da olayın yaşandığını destekleyen bilgilere ulaşılmıştır" denildi. Provadaki ve oyun sırasındaki fotoğraflar ortaya çıkana dek sessiz kalmayı tercih ettim. Kim kime ne dedi, kim buna izin verdi bilmem ama bunu yapanın sadece kadın değil, sanat ve tarih düşmanı olduğu kesin!

Sahneye çıkışları engellenen kadın oyuncuların tüm sözlerini merdivende söylemek zorunda kalmaları herkes gibi canımı çok acıttı. Herkes diyorum ama "biz" olmadığımızı bu tür olaylardan sonra anlamak beni daha da çok incitiyor. Siyaseten ayrılabiliriz ama insan olarak ayrılmamalıyız. Böyle bir olayda "biz" olamayacaksak, "ben" olmanın da bir anlamı yok bence. Oyunun sahnelendiği sırada, tam da sahnenin ortasında, repliklerini söyleyen diğer oyunculara da bu lafım... Emin olduğum bir şey var ki o da; eğer kadınlar değil de erkeklerin sahneye çıkmaları engellenseydi, o sahneye tek bir kadın bile çıkmazdı!

***

"Tiyatro, insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır" demez miyiz hep? Yine sanat mı aracı oldu yaşadığımız ortamı anlamamıza? Belki de ileride yaşayacağımız daha kötü günlerin sinyalini verdi.

Bir kadın olarak artık üzgün olmak istemiyorum. Üzüntümün yerini öfke ve kızgınlık aldı. Kadın olmanın yeterince zor olduğu bu coğrafyada hayatını sanata vakfetmiş tüm kadınların sesini, isyan çığlığına çevirenlerin suçu bu.

***

Ah Afife Jale... Oysa sahnede olmak için neler yapmıştın? Direnen ve kazanan ama tiyatroya ve sanata her şeyini verip kendine yaşayacağı hayat bırakamayıp, 1941'de aramızdan ayrılan Afife Jale... Kadınlar o sahnelere çıkabilmek için yüzyıllarca mücadele verdi.  Sahneden inmeye hiç niyetimiz yok! Tıpkı Afife Jale'nin her şeyi göze alarak sahneye çıkmaktan vazgeçmemesi gibi...

***

Sanat güçlüdür... Kadın da... Üstelik güçlerini bileklerinden değil, akıllarından alırlar... Olması gerektiği gibi... Bugün sahnenin kenarına ittiğiniz o kadınlar gün gelir sizi siyasetin sahnesinden atarlar... Hem de zorla değil oyla... Öyle bir saat öncesinden haber vermek de biz kadınlara yakışmaz, şimdiden haberiniz olsun!

Yine sözlerin ışık bize... "Ey kahraman Türk kadını sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın." MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Yazarın Diğer Yazıları