Türkiye’de enerji sektöründe büyük kriz

Türkiye’de enerji sektöründe büyük kriz
Türkiye’de enerji piyasasında kriz devam ediyor. Dolar kurundaki artış nedeniyle yabancı şirketler Türkiye’deki yatırımlarını geri çekerken, yerli şirketler ise borçlarını yeniden yapılandırmak için harekete geçti.

Serkan TALAN / Yeniçağ

Yaklaşık 5 yıl önce yabancı enerji şirketlerinin en önemli yatırım merkezlerinden biri olan Türkiye, son dönemde yabancı yatırımların ülkeden çıkışını seyrediyor. Çin ile birlikte en yüksek büyüme oranına sahip olan ve piyasada serbestliğin artması ile yabancı yatırımcının ilgisini çeken Türkiye, yeni hükümet sistemi ve dolar kurundaki yüksek artış ile birlikte yabancı yatırımcıları kaybediyor.

Reuters’in haberine göre, Avusturyalı enerji şirketi OMV, 2013 yılında Türkiye’ye enerji santrali işletmeye başlarken, 5 yıl sonra 600 milyon euroluk yatırımının neredeyse yarısını sattı. Türk şirketleri ise TL’deki değer kaybı ve enerji maliyetlerinin artması ile bankalara borçlarını yeniden yapılandırma yoluna gidiyor.

Avusturyalı şirketten yapılan açıklamada Türkiye pazarının kendi portföylerine uymadığını belirtirken, şirketin eski CEO’su ise Türkiye’ye yapılan yatırımı ‘hayal kırıklığı’ olarak niteledi.

Haberde, ekonominin kötüye gittiği ve hala enerji politikalarında hükümetin aktif olduğu Türkiye’de pek çok enerji şirketinin sağlıklı nakit akışı bulmaya çalıştığı aktarıldı.

İsmini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi enerji sektörü ile ilgili son gelişmeleri “Nakit sıkıntısını daha sık göreceğiz. Özel sektörün ya da devletin kendi vaatlerini yerine getiremediği bir senaryoyu düşünmek istemiyorum” şeklinde değerlendirdi.

Boston Consulting Group ve TUSİAD tarafından hazırlanan bir rapora göre, son 15 yılda büyük ölçüde ucuz kredi ile finanse edilen toplam 95 milyar dolarlık yatırım Türk elektrik piyasasına akıtıldı. Sektörün borcunun ise 50 milyar dolar olduğu açıklandı.

Aralarında enerji şirketlerinin de olduğu pek çok firma, ABD ile Türkiye arasındaki kriz nedeni ile TL’de yaşanan yüzde 40’lık değer kaybı sonrası borçlarını yeniden yapılandırmak için harekete geçti.