Uygur Türklerine zulüm sürüyor

Uygur Türklerine zulüm sürüyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin hükümetinin, ülkenin kuzeybatısında yaşayan çoğunluğu Müslüman Uygur Türk azınlığa sistematik insan hakları hak ihlallerinde bulunduğunu duyurdu.

Örgütün yayınladığı rapor, Uygur Türklerinin keyfi tutuklamalara maruz kaldığı, siyasi endoktrinasyona tabi tutulduğu, dini pratiklerinin kısıtlandığını ortaya koyuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, raporunda daha önce kampta kalan 5 kişiyle yaptığı mülakata dayandırılan iddialara göre Uygur ve diğer Müslüman azınlıklar siyasi eğitim kamplarında Mandarin Çincesi öğrenmeye ve propaganda şarkıları söylemeye zorlanıyor, İslami bazı ritüelleri terk etmeye zorlanıyor.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, geçtiğimiz ay Çin’de etnik Uygur kökenli bir milyona yakın kişinin kitlesel olarak gizli bir şekilde toplama kamplarını andıran yerlerde tutulduğu iddiasını gündeme getirmişti.

Komite ayrıca bir rapora dayanarak "beyin yıkama faaliyetleri" için siyasi kamplara zorla gönderilen yüzbinlerce Uygur Türkünün olduğunu da belirtmişti.

Çin hükümeti bu iddiaları yalanlayarak Doğu Türkistan'da vatandaşların dini inanç özgürlüğü ve dini faaliyetlerin normal şekilde yapılmasının garanti altında olduğunu iddia etmişti.

İlgili Haberler