Uzun saçları yüzünden az daha gazeteci olamayacaktı


Bab-ı Ali’nin yakışıklısı Erkan Yiğit ile Ayşe’nin düğünü Kazablanka Gazinosunda yapılmıştı. Ayşe ile Erkan çiftetelli oynarken Semih Yurga, ben (sırtım dönük) ve Tamer Özdemir onların mutluluğuna eşlik etmiştik.

Tercüman’ın o dönemdeki Genel Yayın Müdürü Oktay Verel; dalgalı, uzun saçları omuzlarından aşağı dökülmüş yakışıklı bir genci, istihbarat  odasına getirdiğinde takvimler 1969 yılının Kasım ayını gösteriyordu. Oktay Verel;
 “- Şemsi Sılkım İstihbarat Şefimizdir, deneyimli bir gazetecidir” diye beni tanıştırdıktan sonra yanındaki genci bana takdim etti:
 “-Erkan Yiğit, 1946 doğumlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü mezunu. İngilizcesi var, muhabir olarak çalışmasını uygun görürüp yetiştirirsen kendisinden yararlanırız...”
Erkan Yiğit’in fiziği ve fizyonomisi, eğitimi ve hele de İngilizce lisanına vakıf olması beni çok etkiledi. Zira istihbarat servisinde lisan bilenlere büyük ihtiyacımız vardı...
Tanışma faslının ardından, yanımdaki masaya oturur oturmaz benden kâğıt istedi ve “Bir ilginç haberim var” deyip hemen çalışmaya başladı.

Patron Ilıcak şokta
Tercüman Gazetesi Sahibi Kemal Ilıcak, gazeteye geldiğinde her gün yaptığı gibi yine o sabah da ilk olarak bizim istihbarat servisine uğramıştı. İlk dikkatini çeken, yarım saat kadar saat kadar önce işe aldığımız  aslan yelesi gibi uzun saçlı yeni arkadaşımız olmuştu. Kemal Bey yanıma gelince Erkan Yiğit’i kendisine tanıştırdım. Hayret ve şaşkınlığı geçtikten sonra kaşları çatıldı. Sonra, koluma girip kapının dışına çıkınca sert bir ifade ile;
 “-Bu adamı oturtma, hemen defet... Burası uzun saçlıların çalıştığı gazete değil.
Bu tür adamlar gazetemizin imajını zedeler!...” deyiverdi.
Biraz sakinleştiğini farkettiğimde patron Kemal Ilıcak şöyle dedim:
 “- O genci gazeteye Oktay Verel getirdi... Benim de gözüm tuttu. Hele İngilizce lisanı olması, bu yönde ihtiyacımızı karşılar. Kendisini Beyoğlu muhabiri olarak değerlendirmeyi düşündüm. Saçları için de kendisiyle konuşurum!..”
Cevabı şu olmuştu:
 “-Ben tipini beğenmedim, bize yaramaz... Ama gene de sen kendin bilirsin. Karşıma çıkmasın, gözüme gözükmesin!.”
Genç Erkan Yiğit, inandığımdan ve tahminimden de daha yararlı oldu. Haberleri çoğu zaman gazetenin baş sayfasında yer alıyordu. Hatta bir röportajı  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından  Birinci ilan edildi. Gazeteciler Bayramı’nda Tarabya Otelin terasında tertiplenen törende Erkan Yiğit ödülünü aldıktan sonra Kemal Ilıcak’ın masasına gittim ve kulağına eğilerek;
 “-Gözünün tutmadığı,’Bir halt olamaz’dediğin Erkan Yiğit  adam Yılın Gazetecisi oldu, sizi tebrik ederim!...” dediğimde, koltuğundan hışımla kalkar gibi yapıp beni alnımdan öptü..

Sanki nazara geldiler
Erkan Yiğit Tercüman’da çok durmadı, Milliyet Gazetesi’nin İstihbarat Şefliği’nde uzun süre çalıştı, Ayşe ile evlenince, Kazablanka Gazinosunda düğünlerinin  yapılmasında yardımcı oldum. Birbirine yakışan çift oldukları kadar uyumluluğu ile tanınan Ayşe-Erkan Yiğit için, birlikte görüldüğü yerde genellikle hanımların, “Maşallah!.” deyip baş parmaklarını tahtaya vurmadan edemezdi. Ancak, bütün bunlara rağmen sanki bu gözde çifte nazar değdi... Güzel Ayşe genç yaşta vefat edince, eşi Erkan Yiğit’in dünyası yıkıldı. Erkan, eşi Ayşe’nin vefatının ardından meslekten uzaklaştı, manevi dünyasına çekildi ve sakal bırakarak kendini tamamen dinine verdi...
Uzun süredir ortalıklarda görülmeyen Erkan Yiğit, geçen yılın 26 Ağustos ayında eşim Nedret’i kaybedince acımı paylaşmak için Şişli Camii’ndeki cenazeye geldi. Sarılıp hasret giderirken içimi sızlatan şu sözü söyledi:
 “-Şemsi Abi, rahmetli eşim Ayşe’yi bir türlü unutamıyorum.. Sanırım sen de öylesin, hatta başın sağolsun demeyi bile içime sindiremiyorum. Rahmetli Nedret ablam ile Ayşe’nin birlikte ne güzel günleri olmuştu...”
Aradan geçen zamandan sonra şimdi Erkan’ı daha iyi anlıyorum. Bu vesile hem güzel Ayşe’ye hem eşim Nedret’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. nur içinde yatsınlar.


Erkan’ın rahmetli eşi Aşle Yiğit (sol başta)
Tokay Gözütok’un eşiyle (ortada) Antalya
Temsilciliğinde bizi ziyarete geldiklerinde
eflim Nedret Sılkım (sağ baflta) ile birlikte

Yazarın Diğer Yazıları