Yusuf Halaçoğlu: ABD'lilerin teklifine 'hayır' dedim

Yusuf Halaçoğlu: ABD'lilerin teklifine 'hayır' dedim
Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Katar’ın Türkiye’ye ‘hibe’ ettiği uçakla ilgili açıklama yaptı.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Katar'dan hibe edilen uçak tartışmaları sürerken eski İYİ Parti milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Abromowitz ile arasında geçen renkli fotokopi makinesi hediye etmek istemesi olayını ve bunu neden reddettiğini anlattı.

Halaçoğlu, "Önemli olan burada bir dilenci gibi bir başka devletten sanki alamayacakmış gibi durumda gözükmeniz. Kaldı ki, o zaman arşivin fondan birikmiş parası da var. Benim gibi birinin kabul etmesi mümkün mü, yani sonuçta kabul etmedim" dedi.

Bir ülkenin başka bir ülkeden hediye kabul etmesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Halaçoğlu, şöyle konuştu:

"Bazıları fotokopi makinesinin içinde çip olduğuna dair yorumlar yapıyorlar. Önemli olan bundan çok başka bir ülkeden bir cihaz kabul etmek. Bu onursuzluktur bir devlet için. Renkli fotokopi makineleri o yıllarda çok az hatta yok gibi Türkiye'de. ABD'nin o yıllardaki Türkiye büyükelçisi Abromowitz, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nü ziyarete geldi. O zaman açıkçası biraz ukalalık içeren davranışta bulundu bana karşı. Bana, 'Temsilciler Meclisi sizin Ermeni belgelerini açmadığınızı düşünüyor. Siz bu konuda ne söyleyeceksiniz' dedi. Benim de daha önce bu konuda bir çalışmam vardı. Hangi ülkeden ne kadar araştırmacı geldi çalışma yaptı bunların listesini çıkardım. Bu sözlerine karşılık olarak, '680 bilim adamı gelmiş. Bunlardan hiçbiri Ermeni konusunda araştırma başvurusunda bulunmamış. Nereden biliyorsunuz kapalı olduğunu. Aşağıda da 25 ABD'li çalışıyor' dedim. Aramızda böyle bir diyalog geçti. Bunun üzerine kendisi özür diledi."

Bu görüşmenin ardından büyükelçinin kendisine bir mektup gönderdiğini belirten Halaçoğlu, şunları söyledi:

"Bana, verdiğim bilgiler ve ziyaretindeki nezaketim dolayısıyla teşekkür ediyor mektubunda. Bir isteğiniz olursa emir telakki edilecektir diye de söylemiş. Bunların ardından Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'ne bir renkli fotokopi makinesi hediye etme kararı almışlar. Dışişleri Bakanlığı'ndan bu konuya istinaden gelen yazıya, 'Türk devletinin bir fotokopi makinası alacak parası yok mu ki böyle bir teklifi bana gönderiyorsunuz, reddetmediniz, kabul etmiyorum, almıyorum, bizim renkli fotokopi makinası alacak paramız da vardır, her şeyimiz vardır. Bunu kabul etmeyiz' dedim."

Bazılarının fotokopi makinesiyle, uçak bir mi diye de yorumlar yaptığını da ifade eden Halaçoğlu, "Tabii ki bir değil. Benim gibi bir insan eğer fotokopi makinesini kabul etmiyorsa uçağı hiç kabul etmez. Devletin uçak alacak gücü yok mu?" diye konuştu.