Yüzlerce sivil İdlib'den kaçıyor

Yüzlerce sivil İdlib'den kaçıyor
Suriye ordusunun İdlib'e operasyon olasılığı nedeniyle yüzlerce sivilin bölgeyi terk ettiği bildiriliyor. Türkiye ise olası göç dalgası nedeniyle endişeli.

Suriye'de Esad rejiminin İdlib vilayetine operasyon düzenleme olasılığı nedeniyle sivillerin bölgeyi terk etmeye başladığı bildirildi. Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Moskova'nın bölgeye düzenlediği bombardıman sonrasında yüzlerce kişinin bölgeden ayrılmaya başladığını açıkladı.

Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, İdlib'in güneydoğu bölgelerindeki yüzlerce köylünün, kuzeyde komşu Halep vilayetinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine doğru yola çıktığını açıkladı. Abdülrahman "Çarşamba akşam saatlerinden itibaren 180 aile, yani yaklaşık bin kişi yola koyuldu" açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler İdlib'e düzenlenecek kapsamlı bir operasyonun 800 bin kişiyi yerinden edebileceği uyarısında bulundu. 

İDLİB İÇİN ÜÇLÜ ZİRVE

Rusya, Türkiye ve İran arasında Cuma günü Tahran'da üçlü bir Suriye zirvesi düzenlenecek. Aynı gün BM Güvenlik Konseyi de İdlib'deki durumu ele alacak.

Üç milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye yeni bir göç dalgası olasılığından endişe ediyor. Ankara, kapsamlı bir İdlib operasyonunda bölgede yaşayan üç milyon sivilden çoğunun Türkiye’ye yöneleceğini hesaplıyor ve bu yönelimin sınırın ötesinde tutulmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şam rejiminin İdlib'e yönelik operasyon olasılığının ortaya çıktığı ilk günden bu yana Türkiye’nin saldırıyı engellemek için yoğun çaba gösterdiğini ifade etti.

İlgili Haberler