Moskova yönetiminden Batı’ya nükleer tehdit

Moskova yönetiminden Batı’ya nükleer tehdit
Ulyanov, “Rusya’ya konvansiyonel silahlı saldırıda bile yanıt nükleer olabilir” dedi

Rusya’dan nükleer tehdit!

Dışişleri Bakanlığı Silah Denetim Dairesi Başkanı Mihail Ulyanov, “İki koşulda nükleer silahlara başvurma hakkımız var. İlki Rusya ve müttefikimiz ülkelere nükleer saldırı, ikinci Rusya’ya yönelik olanı. İkinci şık bize nükleer gücümüzü kullanma hakkı tanıyor” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Silah Denetim Dairesi Başkanı Ulyanov “Rusya’ya konvansiyonel silahlarla saldırılsa dahi yanıtımız nükleer olabilir” dedi.

Rusya ile ABD ve Batı arasındaki gerilimin zirveye çıktığı günlerde Moskova’dan flaş çıkış. Dışişleri Bakanlığı, nükleer silaha başvurma koşullarını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Silah Denetim Dairesi Başkanı Mihail Ulyanov, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, nükleer savaşın başlama şartlarını sıraladı. Ulyanov, “Rusya’ya sadece nükleer değil, konvansiyonel silahlarla saldırılsa dahi yanıtımız nükleer olabilir” dedi. Yaptığı açıklamada Rusya’nın askeri doktrininde köklü bazı değişiklikler yapıldığını hatırlatan Ulyanov, şunları söyledi: “Bizim yeni askeri doktrinimize göre, iki koşulda nükleer silahlara başvurma hakkımız var. İlki Rusya ve ikili anlaşmalarla müttefiki sayılan ülkelere üçüncü tarafın nükleer silahla saldırı düzenlemesini kapsıyor. Bu tür saldırıya Rusya nükleer gücüyle karşılık verme hakkına sahip. İkinci ihtimal direkt Rusya Federasyonu’na yönelik dışarıdan yapılan saldırıları kapsıyor. Bu ikinci şıkka göre, olası düşmanın konvansiyonel silahlarla saldırması bile bize nükleer gücümüzü devreye sokma hakkı tanıyor. Rusya’nın bağımsızlık ve egemenliğine yönelik tehdit nükleer güçle bertaraf edilecektir.”  Bu arada, ülkesinin Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rus lider Vladimir Putin, “Rusya’ya baskının nedenleri açık. Biz bağımsız iç ve dış politikalar yürütüyor, egemenliğimiz konusunda pazarlık yapmıyoruz. Bu bazılarının hoşuna gitmiyor, ancak başka türlü de olamaz. Rusya’ya karşı yaptırım kararlarını alanlar, Ukrayna’nın güneydoğusunda gördüğümüz tüm bu olayların sorumlusudur” demişti

ABD’ye çağrı

Putin, ABD’de kutlanan 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla Başkan Barack Obama’ya tebrik mesajı gönderdi. Görüş ayrılıklarına rağmen Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerin küresel istikrarın sağlanmasında en önemli faktörlerden biri olarak kalmaya devam ettiğini belirten Putin, diyalog kurarak, küresel tehditlere karşı koyabileceğinden emin olduğunu kaydetti.