Motoru alev alan uçak acil iniş yaptı

Motoru alev alan uçak acil iniş yaptı
Motoru yanan Milano-İstanbul seferini yapan THY uçağındaki 97 yolcu ecel terleri döktü

THY uçağı alev aldı faciadan dönüldü

Atatürk Havalimanı’na doğru dün saat 10.30’da inişe geçen TC-JPE tescilli uçak, sağ ana iniş takımı ve sağdaki motor piste çarptı. Pilotlar pisti pas geçerken, uçağın inmesi için 17-35 pisti boşaltıldı, itfaiye hazır bekletildi. Saat 10.41’de piste teker koyan ancak iniş takımı katlanan ve alev alan motoru piste oturan uçak kayarak toprak alana çıktı. Altı kabin memuru ve 97 yolcu uçağı sorunsuz terk etti.  

THY’nin Milano-İstanbul seferini yapan uçağının havada motoru alev aldı. Pistte acil sert iniş yapan uçakta, 97 yolcu ile mürettebat mutlak ölümden döndü

97 yolcusu bulunan THY’nin Milano-İstanbul seferini yapan TC-JPE kuyruk tescilli, Airbus A320 tipi yolcu uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş için alçaldığı sırada motoru alev aldı. Uçağın kaptan pilotu Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesiyle irtibata geçerek acil iniş için izin istedi. THY uçağı ilk iniş denemesinde pistti pas geçerken, ikinci denemesinde Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. İniş yapan uçağın motorunda alev görünürken, itfaiye ve polis ekipleri apronda uçak için güvenlik önlemi aldı. Saat 10.41’de Atatürk Havalimanı’na iniş yapan uçak pistte duramayarak toprak alana çıktı. Toprak alana çıkarak ancak durabilen uçak slidelar (acil tahliye botu) açarak yolcular tahliye edildi. Acil müdahale sonrasında 17/35 pisti uçuşlara kapatıldı.

Uçağın İstanbul semalarında alev alan motoru ile havalimanına yaklaşması vatandaşlar tarafından kaydedilirken haber merkezlerine binlerce ihbar geldi.Acil iniş yapan uçağın fotoğrafları ve görüntüleri sosyal meyada sürekli paylaşıldı. Bu arada aynı uçağın iki gün önce başka bir kaza yaşadığı ve kokpit camınının çatladığı ortaya çıktı. Öte yandan konu ile ilgili THY’den bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Uçakta bulunan 97 yolcumuz terminale alınmıştır. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Gerekli incelemeler baslatılmış olup, olayın neden meydana geldiği bu incelemelerden sonra netlik kazanacaktir” denildi.

Sert iniş nedir?

Uzmanlara göre uçak ‘hard landing’ olarak adlandırılan ‘sert iniş’ yaptı ve  sağ motor piste vurdu. Sert iniş sırasında sağ ana iniş takımında da hasar oluştu. Bunun üzerine pilotlar pas geçerek yükseldi. Sağ motorda sorun yaşanması ve iniş takımları toplanmaması nedeniyle pilotlar acil durum bildirerek ineceklerini söylediler. İkinci denemelerinde ise görüntüleri izleyen uzmanlar, pilotların uçağı pistte tutmakta zorlanıp toprağa çıkmalarının nedenini de sağ ana iniş takımında oluşan hasara bağlıyor.