Muğla Valiliği'ne çağrı (3)

Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları’nda yapılan denetimlerin olumsuz sonuçları ortaya çıkmaya başladı bile. Özellikle Marmaris ve Fethiye’den Dalyan’a günübirlik turlar düzenleyen firmaların 45 kişi kapasiteli bir otobüsle Dalyan’a gelip burada grubu (25 kişiden fazla insanın bir tekneye binmesi Muğla İl İdare Kurulu Kararı ile yasaklandığından) iki ayrı tekneye binmek zorunda olduklarını müşterilerine anlatmakta zorluk çeken rehber arkadaşlarımız var.
Buradan yine Muğla Valiliği’ni uyarmak istiyorum, yapılan bu uygulamayla turizm firmaları büyük risk altına sokulmaktadır. Şöyle ki;
* Bir grubun başında bir kokartlı rehber bulunmaktadır, Dalyan’a bir otobüsle gelen grubun iki ayrı tekneye bindirilmesi turistlerin acil bir sorunla karşılaştıklarında rehbere ulaşamayacak olmasından dolayı, tur firması yüzde yüz hatalı kabul sayılacaktır.
* Rehberin grubun başında olmamasından dolayı turistin başına bir şey geldiği zaman, öncelikle kokartlı rehber, sonra da tur firması mahkemede sanık sandalyesine oturacaklardır.
* Hiçbir tur firması ve kokartlı rehber böyle riskli olan bir bölgede tur yapmak istemeyecektir.
* Bir grup iki ayrı tekneye bindirildiği zaman, teknelerin yan yana veya arka arkaya gitme şansları olmadığı için, rehberin olmadığı teknedeki müşterilerin şikâyet etme olasılıkları ve hakları doğmaktadır.
* Muğla Valiliği uyguladığı İl İdare Kurulu Kararları ile ilgili olarak TÜRSAB’a (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) yazılı olarak uygulamaların içeriği hakkında bilgi vermiş midir?
* Türkiye’ye turist gönderen hemen her ülke tur operatörlerinin bildiği ve turlar organize ettiği Dalyan Kanalları ve Köyceğiz Gölü’ndeki bu uygulama, dış ülkedeki yabancı tur operatörlerine bildirilmiş midir?
* Her yıl Avrupa ülkelerinde yapılan bazı “turizm fuarlarına” valilik olarak katılıp, 2009 yılında da devam edecek olan uygulamayla ilgili bilgilendirme yapacak mısınız?
* Yaptığınız kişi sayısı uygulamasıyla her şeyin düzeleceğini mi düşünüyorsunuz?
* Dalyan’da yerleşik olan yabancıların bile teknelerle yolcu taşıyıp ekonomik kazançlar elde etmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
* İl İdare Kurulu Kararları uygulanırken neden Muğla Defterdarlığı’ndan da görevlileri denetimlere göndermiyorsunuz?
* Maliye kaydı olmayan yörede “korsan”, yasadaysa “hanutçu” olarak tabir edilen kayıt dışı tekneler hakkında neden bir denetleme yaptırmıyorsunuz?
* Marmaris’ten kalkan ve günlük tekne gezisi yapan teknelerde satılan içecek fiyatları konusunda kulağınıza hiçbir bilgi gelmedi mi? Lütfen 15 YTL’ye turu satan ama teknede 7 YTL’ye bir dondurma satan tekneleri de bir denetime tabi tutun.
* Muğla Valiliği olarak turizme kalite gelmesi için çalıştığınızı farz ederek, bundan sonra yapılacak olan İl İdare Kurulu Toplantıları’na, kanunen kurul üyesi olmasa bile, turizm sektörüne katkı sağlayan tüm tarafları çağırmanızı ve onların da önerilerini dikkate almanızı tavsiye ediyorum.
* Bundan sonraki toplantılara, örneğin turizmin her aşamasında etkin görev alan kokartlı tur rehberlerini davet edip onların uygulamalarınızla ilgili neler düşündüklerini sorabilirsiniz.
* Her ne kadar turizm deyince hemen akla otelciler, tekneciler, seyahat acente sahipleri gelse de, aslında turizmin en önemli ayağı olan hizmet ayağı kokartlı tur rehberleri tarafından sağlanmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları