Muhalefet lideri İsmet İnönü'nün muhalif kalemlerle dayanışması


Muhalif kalem Hüseyin Cahit Yalçın  kendisini ziyarete gelen muhalefet lideri İnönü’nün uzattığı koluna girip cezaevine gitmek üzere evinden çıkarken foto muhabirleri bu anı ölümsüzleştiriyordu.

 

Basın tarihimizde muhalif olup da yolu cezaevi veya mahkeme kapısından  geçmemiş yazar pek yok gibidir. Tek partili hayattan çok partili hayata geçilen dönemde Demokrat Parti ile demokrasi geldiğini sanan pek çok kalem de soluğu cezaevinde almıştır. Bunlar arasında Tanin Gazetesi başyazarı Hüseyin Cahit Yalçın’ın 26 ay hapis cezası alması da vardır.       
Demokrat Parti iktidarının en güçlü günlerinde, başta Hüseyin Cahit Yalçın olmak üzere, Vatan Gazetesi  sahip ve başyazarı Ahmet Emin Yalman, Akşam Gazetesi sahip ve başyazarı Necmettin Sadak olmak üzere, Adnan Menderes Hükümetini adeta salvo ateşine tutmuşlardı.
CHP’nin iktidardan düşmesiyle, CHP kökenli gazeteciler ile eski Milli Şef İsmet İnönü taraftarlarının, her fırsatta Başbakan Adnan Menderes’i hedef almaları, gündeme damgasını vuruyor, TBMM’de de bunlar olay oluyor, sorular, ardından verilen takrirler ile Hükümet sarsılıyordu.
İsmet İnönü döneminde Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Necmettin Sadak dış siyaseti eleştirirken, CHP’nin eski Milletvekili Hüseyin Cahit Yalçın da keskin kalemi ile iktidarı yerden yere vuruyor böyle bir ortamda da muhalefet gazetelerinde görülmemiş tiraj patlamaları yaşanıyordu.
Ancak bu uzun sürmedi. Muhalefetin dozu daha da artınca, Başbakan Adnan Menderes Hükümet adına Hüseyin Cahit Yalçın hakkında dava açtı. Mahkeme sürerken, Ankaralı Üniversite öğrencileri, başta Siyasal Bilgiler Okulu öğrencileri pankartlarla mahkeme kapısında nümayiş (gösteri) yapıyor, buna CHP’liler de katılıyorlardı.
Mahkemede duruşmaya gelen gençlerin tezahüratı üzere polis güçleri iki kez olaya müdahale ederek salonu boşalttı. Hüseyin Cahit Yalçın 26 ay Hapis cezası aldı ve Temyiz de bunu onaylayınca, haber bütün gazetelere manşet oldu.
Hapis cezası kesinleşince, CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Hüseyin Cahit Yalçın’ın evine geçmiş olsun ziyaretine gitti. İnönü, başyazar Yalçın’ın koluna girip evden çıktıklarında bütün gazetelerin foto muhabirleri bu tarihi anı görüntülemek için orada idiler. Muhalif başyazar Hüseyin Cahit Yalçın’a Ankara Cezaevine kadar refakat eden muhalefet lideri İsmet İnönü kapıda vedalaşırken oluşan duygusal ortam orada toplanmış olan kalabalık bir grup gencin alkış ve tezahuratı ile daha da anlam kazanıyordu...

 

***

 

İlk Türk savaş muhabiri,
Balkan Savaşı’nı izlemişti
Kore savaşından sonra ve halen pek çok gazetelerde “Hikmet Feridun Es” ve “Alaattin Berk” için “İlk Savaş Muhabiri” oldukları yazılır ve hatta köşe yazarları bile iki merhum gazeteciyi böyle takdim eden  yazı yazmaktadırlar. Aslında, 1912 Balkan Harbinde ve sonra 1913 Dünya Savaşında, Türk Ordusu saflarında ilk savaş muhabirliğini, ünlü gazeteci yazar Ahmet Rasim bey yapmıştır. İkdam Gazetesi’nde savaş yazılarına özenen Sabah Gazetesi muhabiri Hüseyin Nazmi de savaşta muhabirlik yapınca, ikisi de matbuat tarihirine böyle geçmişlerdi.
Ahmet Rasim bey ilk savaş muhabiri olma özelliğinin dışında basınımızın ilk cemiyet haberleri yazarıdır da. Bu özelliği pek bilinmeyen Ahmet Rasim bey Darüşşafaka Lisesinde eğitim görmüş, çok şık giyinen ve her toplantıya mutlaka smokin gömleğiyle ve zarif kravat takarak katılan, gözlerinde kelebek gözlükleri, yana taranmış dalgalı saçlarıyla dikkat çeken bir İstanbul beyefendisiydi.


1900 yıllarında İstanbul ile ilgili yazı ve haberleri, toplantılar ile balo ve aile çay partilerini, cemiyet toplantılarını izler, bu gecelere iştirak eden Saray Erkânı ile göğsünde madalya ve nişanları bol olan paşaları, ünlü şahsiyetler, tüccarlar ve hanımların isimlerini ve kıyafetleriyle şıklıklarından bahseden yazılarıyla gazetesinin çok satılmasını sağlarken kendisi de muhitini genişletirdi.

Yazarın Diğer Yazıları