Muhalefet partileri ‘mağdur’ olabilir!

Muhalefet partileri ‘mağdur’ olabilir!
Eski Adalet Bakanı Türk, Siyasi Partiler Kanunu’na göre 2015’te seçim yardımı yapıldığını belirterek, “Eğer bu yıl içerisinde bir erken seçim yapılırsa partiler yardım alamaz” dedi.

Muhalefete seçim yardımı yapılamaz

Eski Adalet Bakanı Türk, Siyasi Partiler Kanunu’na göre 2015’te seçim yardımı yapıldığını belirterek, “Eğer bu yıl bir erken seçim yapılırsa partiler yardım alamaz” dedi.

TÜRKİYE koalisyon tartışmalarına kilitlenirken seçenekler arasında bulunan erken seçim, CHP ve MHP’nin kabusu oldu. Seçim kampanyalarında iki partinin de kasası boşalırken bu yıl içinde yeni bir seçim yapılırsa siyasi partiler kanununa göre, partilere seçim yardımı mümkün olmuyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’ten CHP ve MHP’ye kötü haber geldi. Hikmet Sami Türk, Siyasi Partiler Kanunu’na göre 2015 yılı içinde partilere seçim yardımı yapıldığını belirterek, “Eğer bu yıl içerisinde bir erken seçim yapılırsa partiler yardım alamaz. Yardım alabilmeleri için yeni bir yasal düzenleme yapılması gerekir. Ancak seçim 2016’da olursa partilerin seçim yardımı alabilmeleri söz konusu olur” dedi. 


Açık hüküm var
Hikmet Sami Türk, bu konuda Siyasi Partiler Kanunu’nda hükmün açık olduğunu belirtti. Yüzde 3’ü geçen siyasi partilere yardım yapıldığını anımsatan Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, şunları söyledi: “Siyasi Partiler Kanunu’nun ek 1. Maddesi’nin 5. fıkrasında, yardım miktarları, bu yardımdan yararlanacak siyasi partilere milletvekili genel seçiminin yapılacağı yıl 3 katı, mahalli idareler seçimi için 3 katı olarak ödenir. 2015 yılında bu yardım yapıldı. Seçim yılı olduğu için yapıldı. Aynı yıl için bu kanun, 2. kez yardım yapılmasını ön görümüyor. Sadece seçimin yapılacağı yıl yardım hükme bağlanmış. Yani yardım bu yıl için yapılmış bitmiş. Eğer yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa 2015 yılında seçimlerin yenilenmesine halinde yardım söz konusu değil.” 

Daha önce yapılmıştı
Eski Adalet Bakanlarından Hikmet Sami Türk, daha önce benzer durumların ortaya çıktığını ve seçim yardımı için siyasal partilere o yıla özgü düzenlemeler yapıldığını da hatırlattı. Hikmet Sami Türk, “Mevcut kanun yeni bir yardım yapılmasına olanak vermiyor. Bu yıl ikinci bir seçim yapılırsa yardım söz konusu olmaz. Yardım alabilmeleri için yeni bir yasal düzenleme yapılması gerekir.Seçim kararı alınır, 2016 yılında yapılacak olursa o takdirde yardım yapılır. 2016 yılı seçim yılı olacak ve üç kat yardım yapılabilir. Bu yıl için yardım gerçekleşti” diye konuştu.