Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Muharrem Sarıkaya’yı 12 saat sonra lütfen kınadı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Muharrem Sarıkaya’yı 12 saat sonra lütfen kınadı
Muharrem Sarıkaya'nın, İHA muhabiri Ahmet Demir'e tokat atmasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti sessiz kaldı. Gelen tepkilerin ardından yaklaşık 12 saat sonra Cemiyet'ten açıklama geldi.

Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya''nın, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile gerçekleştirdiği yayında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Ahmet Demir''e tokat attı.

Skandal olaya tepki yağarken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti sessizliğini korudu.

12 SAAT SONRA AÇIKLAMA GELDİ

TGC''nin skandala tepkisiz kalması eleştirilere neden olurken, olaydan yaklaşık 12 saat sonra bir basın açıklaması geldi.

Cemiyet, "Muharrem Sarıkaya’yı kınıyoruz" başlıklı açıklamada, "Muharrem Sarıkaya, meslektaşına insan onuruna aykırı bir şekilde hakaret edip, şiddet uygulamıştır. Gazetecilik ekip işidir ve hiçbir gazeteci, meslektaşına hakaret edemez, şiddet uygulayamaz. Şiddet hem suçtur, hem de meslek etik ilkelerine aykırıdır. Tutumu yalnız meslektaşımız Ahmet Demir’e değil, mesleki dayanışmaya da zarar vermiş ve moral bozmuştur.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1537 sicil numaralı üyesi Muharrem Sarıkaya Tüzük ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre kusurlu davranmıştır." ifadelerine yer verildi.

Cemiyet, Aralık ayı başında da Sedat Simavi ödül töreninde teamüllerin ve kuralların dışına çıkarak verdiği ödül ile gündeme gelmişti.

1977''den beri aralıksız olarak düzenlenen ve bu yıl 45''incisi düzenlenen törende "Daha önce ulusal yarışma ve ödüllendirmelere katılmış eserler, derece almış olsun veya olmasın aday olamaz" şeklindeki başvuru maddesi ilk kez çiğnenmişti.

TEPKİ YAĞDI

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), DİSK Basın İş, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), Gazeteciler Cemiyeti, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği Sarıkaya''ya tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Ahmet Demir''e yönelik çirkin hareketini en sert biçimde kınıyoruz. Sarıkaya''nın meslektaşımızdan özür dilemesini bekliyoruz. Demir''in yanındayız. Muhabiri, kameramanı ezen medya düzenini değiştireceğiz.

Gazeteciler Cemiyeti: Gaziantep’teki canlı yayın sırasında gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın İHA kameramanı Ahmet Demir’e şiddet uygulamasını kınıyoruz. Bu kabul edilemez davranış nedeniyle Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu gerekli süreci işletecektir.

Basın Konseyi: Bu ayıplı hareketinin ardından özür dilemiş olsa da meslektaşını tokatlayan program sunucusunu, buna tepki göstermeyen konuğu belediye başkanını kınıyoruz. Böyle bir hareketin bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği: Gazeteciliğin hak arayışı mücadelesi kadar insani erdemleri de yüksek bir meslek olduğunu öğrenememişler, bu olaydan sonra Sarıkaya''ya herhangi bir tavır göstermeyenler ve tokadı sessiz kalıp izleyenleri kınıyoruz. Gazeteciye şiddet, kimden ve nereden gelirse gelsin suçtur.

DİSK Basın İş: Gazeteci Muharrem Sarıkaya ses teknikerine tokat attı. Bu tokat tüm basın emekçilerine atılmıştır! Bu emekçi düşmanlığının özrü, böyle emekçi düşmanlarının meslekte yeri yoktur. Habertürk basın emekçisine sahip çıkmalıdır. Konunun takipçisi olacağız.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği: Türkiye''de meslektaşlarımızı ezen, aşağılayan, sindirmeye çabalayan zihniyeti her geçen gün daha derin bir endişe ve üzüntü ile izliyor, yaşananları kınıyoruz.

Beş muhabir derneğinden ortak açıklama: Muharrem Sarıkaya’nın bir basın emekçisi meslektaşımıza yaptığı vicdana, ahlaka ve insan onuruna sığmayan hareketini şiddetle kınıyor, Muharrem Sarıkaya’yı bugün itibari ile meslektaşımız ve ‘gazeteci’ olarak tanımıyoruz.

İlgili Haberler