"Mum kimin yanan Kerkük"

Önce Umur Hazangil'in mesajı geldi. Daha sonra bir arkadaşımın. TRT Müzik'te Harman Yeri programından söz ediyorlar. Şef Ömer Hayri Uzun'un "Kerkük türküleri sevdiğimden söz etmesinden" bahsediyorlar. Hele "Burhan Ayeri'ye gitsin" lafıyla mutlu olmuşlar.

Bu Türkmen şehrine birkaç kez gitmiş biri olarak, türkülerini duydukça gerçekten hüzünleniyorum. Merhum Türkmen Dairesi Başkanı Atıf Benderoğlu'nun gözlerimin içine bakarak okuduğu dizeleri tekrarlıyorum:

"Gürgür Baba

Ver ataşın yer yansın,

Gürgür Baba

Bizi satanlar utansın"

Gürgür Baba tepesi Irak'ta petrol rezervinin en zengin olduğu yerdir. "Türkmenleri satanları" ise iyi biliyorsunuz. Kerkük denince içim yanıyor. Böylesi anlardan biri Fahri Korutürk'ün Irak ziyaretidir. Merhum Cumhurbaşkanı, gezisi sırasında Kerkük Türkmenlerinin attığı sloganlara sinirlenmişti. En çok da "Sevgi, muhabbet" diye bağırmalarına. Muhabbet kelimesini ahenkli şekilde "Me Ha Pe"ye dönüştürmelerine. Bu yüzden Korutürk dönüşte Alparslan Türkeş'i suçlamaya kalkışmıştı.

Oysa Başbuğ'la 1969'da yaptığım konuşmada "Türklük şuuru"ndan net şekilde söz ettiğini hatırlıyorum. Hatta, "Dünyadaki Türklerin bir gün özgür olmasına şimdiden hazırlık yapmalıyız" demişti. SSCB'nin mutlaka yıkılacağını, sonra sıranın diğer despot rejimlere geleceğini işaret etmişti.

Şöyle bir geçmişe baktığımızda Türkeş'in ileri görüşlülüğünü takdir etmemek mümkün değil. Her zamanki gibi, bütün dualarım ona...

***

Gizli servisler

Bu ara ekranlar, bazı tabulara merak sardı. Sebebi belli; "MİT'in son operasyonları". Bunlara "paket servisi" demek daha uygun. Galiba yakışan da bu. Hele 9 kişinin bir arada getirilişi hatırlanınca "toplu taşıma" bile olur.

Adına ne dersek diyelim, bunlar bize moral motivasyon olmakta. Ayrıca, düşmanlarımıza gözdağı oldukları kesin. Sadece sarmalanıp Türkiye'ye taşınan FETÖ'cüleri hatırlayalım. Bunları 19 ayrı ülkeden getirdiğimizi unutmayın. Kosova İçişleri Bakanı'yla bu ülke istihbaratının başının istifa ettiklerini de kayda geçirin. "Olmaz demeden", yine bir gün melanetin başını buraya taşıyabilirsek, dünya gizli servisleri tarihinin en önemli olayını gerçekleştirmiş oluruz.

Kahramanlara ceza!

Son birkaç yıla kadar MİT'in gizli kapaklı işlerini kimse bilmezdi. Çünkü açıklanmazdı. Tam tersi saklanırdı. Gelenek olarak bu tip işler illegal kabul edilen kişilere ihale edilirdi. Tam bu noktada CIA ile ilgili bilgi aktarayım. Bu ABD organizasyonu her zaman yasa dışı kabul edilenlerle çalışmayı tercih eder. Meraklılar bilir, asitte adam yok etme Mafya metotlarından biridir. Hâlen CIA da kullanır.

Biz ise Korkut Eken gibi bir kahramanı yerle bir etmeye kalktık. Aslanlar aslanı Mehmet Ağar'ı hapse attık. Gizli kahraman Kaşif Kozinoğlu gibi bir yiğidi üzüntüden öldürdük. Kozinoğlu'nun dış operasyonlarını düşündükçe isyan etmemek mümkün değil.

Dilerim bundan sonra kahramanlara bu tip uygulamaların yapılmasına şahit olmayız...

***

Anlamlı gün

Umut Vakfı, gönül verdiğim kuruluşlardan. Nazire Dedeman Çağatay adına Dr. Ayhan Akcan'dan yine bir davet aldım. 28 Eylül'de, yani Dünya Silahsızlanma Günü'ndeki etkinliklerine devam edecekler.

Panelin sonunda ödül töreni var. Bu "Yaşama Hak Tanıyın" konulu karikatür yarışmasının ödüllendirilmesi merasimi. Davetiyenin en güzel tarafı "Yırtık Postal Yürüyüşü"nün müthiş sembolü.

Anlamlı çağrıya katılamasam da, teşekkür etmeyi unutmuyorum. Bilmeyenler için not düşmek istiyorum; "Nazire Dedeman'ın oğlu ruhsatsız bir silahla öldürülmüştü. Bu gencin adı da UMUT'tu". Rahmet dileklerimi tekrarlıyorum.

***

Dersimiz Türkçe/Medyanın Dili

* Kim Milyoner Olmak İster/Murat Yıldırım.

 Vaasaati 40 çöp. (Doğru seslendirme: Vasatii.)

...

TDK'daki yanlış

* TDK'cılar da ısı ile sıcaklık arasındaki farkı bilmiyor!

Isının birimi "kalori", sıcaklığın birimi "santigrat"tır

İşte yanlış: "İnsan vücudunun doğal ısısı 36.5/C'dir."

...

Serra Karaçam, 12.09.2018:

* "Reyhanlı hikâyesi öyle bir zamanda "açıklığa" kavuştuki..."

TRT kökenli Serra Karaçam da "ki" bağlacını kelimeye ularsa...

Aynı hatayı Melih Gökçek yaptığında kahkahayla güler geçeriz de...

...

* Müge Anlı 11 senedir insanlardan taneyle bahsediyor, eşya niyetine:

- İki tane torun.

- İki tane bebek.

- İki tane usta. (atv, 14.09.2018)

...

GÜNÜN SÖZÜ

Çayeli'nden öteyi, HES yaptılar! İbrahim Ormancı

Yazarın Diğer Yazıları