“Donald Trump, Seçimi kazanmak için savaş çıkaracak”

“Donald Trump, Seçimi kazanmak için savaş çıkaracak”
ABD Başkanı Donald Trump’a Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi sonrası sert tepkiler geldi. Trump’ın başkanlık koltuğunu korumak için savaşın fitilini, ateşlediği yorumları yapılırken, ABD Senatosu’ndan ise flaş bir karar çıktı.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD askerleri tarafından öldürülmesi sonrası bölgede tansiyon artıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın koltuğunu korumak için bir savaş çıkarmaya razı olduğu belirtilirken, ABD Senatosu ise olası bir savaşın finansmanını engelledi.

ABD Savunma Bakanlığı “Acil Müdahale Tugayı şu anda sevk ediliyor, kalanı ise 96 saatlik teyakkuza geçirildi. Tugay, ABD personel ve tesislerine yönelik artan tehdide karşı tedbiren ve uygun adım olarak Kuveyt'te konuşlandırılacak” şeklinde açıklama yaptı.

FİNANSMANA SENATÖR VETOSU

Başkan Trump'ın İranlı general Süleymani'yeye suikast emri ile savaşın eşiğine gelen Washington'da sular durulmuyor. Demokrat Parti senatörleri saldırının büyük hata olduğunu belirtirken, ABD Kongresi'ne olası İran savaşının finansmanını engelleyen bir tasarı sunuldu.

ABD basını da Süleymani'nin katledilmesine geniş yer ayırdı. Wall Street Journal, saldırının Washington-Tahran gerginliğini artırıp Orta Doğu'daki çatışmaları alevlendireceğini, ABD-İran çekişmesini tehlikeli yeni bir aşamanın başlangıcı diye yorumladı.

SAVAŞI WASHINGTON BAŞLATTI

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Ravançi, Süleymani'nin öldürülmesinin intikamının alınacağı söyledi. Ravançi, "ABD, ordumuzun üst düzeydeki generaline suikast düzenleyerek savaşı başlattı. Kesinlikle misilleme yapılacak" dedi.

SÜLEYMANİ İÇİN 2 ÜLKEDE 4 GÜN CENAZE TÖRENİ

Bağdat'ta düzenlenen ilk cenaze töreninden sonra general Kasım Süleymani'nin naaşının daha sonra Irak'tan İran'a götürülmesi ve burada da önce Maşhad, sonra Tahran'da yapılacak törenlerin ardından Salı günü memleketi Kerman'da defnedilmesi öngörülüyor.

ABD ASKERİNE IRAK'TAN YOL GÖRÜNDÜ

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, Süleymani'ye yapılan saldırının ABD'nin Irak'ta bulunma şartlarının dışına çıkmak anlamına geldiğini, parlamentoda yapılacak olağanüstü toplantı ile "ABD'nin ülkede askeri varlığına son veren bir karar alınabileceğini" bildirdi.