Dünya basınının Taksim’e ilgisi devam ediyor

Dünya basınının Taksim’e ilgisi devam ediyor
Dünya basınının Taksim’e ilgisi devam ediyor

Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı TOMA’ya benzetti. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi

Guardian Erdoğan’ı TOMA’ya benzetti

 

Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı TOMA’ya benzetti. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinde yer alan karikatürde, Başbakan Erdoğan’ın file benzetilen yüzü Toplumsal Müdahale Aracı’nın (TOMA) sürücü kabini yerine yerleştirildi. Guardian gazetesinin karikatüristi Steve Bell’ın Başbakan Erdoğan’ı TOMA’ya benzettiği karikatürde, Gezi Parkı direnişi konu edilirken, polisin aşırı şiddet göstermesi de eleştirildi. Arka planda bir gaz bulutunun içinde elleri coplu polis siluetlerinin görüldüğü karikatürde, Başbakan Erdoğan da Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı TOMA olarak resmedildi. Üzerinde bir Türk bayrağı asılı olan TOMA’nın önü ise başına bir hilâl yerleştirilmiş ve bir filin hortumuna benzetilmiş burnundan tazyikli su fışkırtan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı gösteriyor.

 

WP: Gezi savaşı galibi Atatürk!

 

Washington Post gazetesi, “Türk protestoları sürerken Atatürk galip geldi” yorumunu yaptı. Gazete, “Türkiye’de kişisel özgürlükler savaşında açık bir galip çıkmış ise bu muhtemelen modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk” sözleri ile girdiği haber analizinde, Gezi ihtilafının iki tarafının Atatürk portresi olan Türk bayraklarını taşıdıklarına, Atatürk portresinin de Taksim ve Gezi’de her yerde görüldüğüne, güvenlik güçlerinin bile Atatürk portrelerini astıklarına dikkat çekti. Yıllarca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve “muhafazakar İslami çevre” nin Atatürk konusunda “hevesli” olmadıklarını savunan gazete, Gezi’deki göstericilerin bir çoğu için “hükümetin Atatürk imajına sarılmasını fırsatçılık gibi” görüldüğünü de yazdı. Gzate, Gezi yerine bir Osmanlı kışlasının inşa edilmek istenmesinin de “Atatürk karşıtı” algısı yarattığına dikkat çekti.

 

“Kendi kalesine gol atma riski var”

 

Gezi Parkı olaylarına ilişkin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın takındığı tutum, Almanya medyasını meşgul etmeyi sürdürüyor. Deutsche Welle, olası bir halk oylaması için “Seçmeni yeşil alan ile Topçu Kışlası inşaatı arasında seçim yapmaya zorlamak tehlikeli bir manevra” nitelemesini yaparken “Erdoğan, kendi kalesine gol atma riskine girmiş oldu” ifadesini kullandı. Deutsche Welle Erdoğan’ın gençliğinde çok iyi bir santrfor olduğunu belirterek, “Santrforlar her tür direnci kırmak, karşı takım savunmasını ne olursa olsun geçip, gol atmak zorundadırlar. Attıkları gol sayısıyla değerlendirilirler. Başarı zorunluluğu onların psikolojisine öyle yer etmiştir ki gol yiyen tarafa acıma duygusu ya da empatiyle yaklaşmaları söz konusu değildir. Ancak Gezi Parkı konusunda referandum önerisini ortaya atan Erdoğan, kendi kalesine gol atma riskine girmiş oldu” dedi.