Bahçeli'ye yakın isim Hazine Bakanı Nureddin Nebati'yi hedef aldı. Muslukları açmasının zamanı geldi

Bahçeli'ye yakın isim Hazine Bakanı Nureddin Nebati'yi hedef aldı. Muslukları açmasının zamanı geldi
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu belirterek Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye çağrıda bulundu.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı''nın 15 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu, 70 bin ilave atama yapılması gerektiğini söyledi. Geylan, "En az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen atmasını hükümetimizin yapması lazım. 81 il valiliği, resmi beyanlarında ‘Benim ilimde toplam 121 bin 131 norm açığı var’ diyor. 121 bin norm açığınız var, 86 bin ücretli öğretmen görevlendirmişsiniz ama siz sadece 15 bin atamayla bu sorunu çözmeye çalışıyorsunuz" dedi. 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, ANKA Haber Ajansı’nın öğretmen atamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Geylan, “Biz, ataması yapılmayan öğretmen kardeşlerimizin meselesiyle her daim yakinen ilgileniyoruz. 2022 yılı içerisinde şu ana kadar 15 bin öğretmen ataması yapıldı. Ancak 15 bin öğretmen ataması şu an yaşanan öğretmen açığı sorununu gidermekten çok ama çok uzak bir rakamdır” diye konuştu.  

Türk Eğitim Sen Genel Merkezi olarak her eğitim-öğretim yılı başında 81 il valiliğinden ne kadar öğretmen açığı (norm açığı) ve ne kadar ücretli öğretmen görevlendirildiğine ilişkin verilerinin istendiğini aktaran Geylan, “Şu anda içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında 81 ilde görevlendirilmiş olan ücretli öğretmen sayısı 86 bin 661. Bu, valiliklerin vermiş olduğu resmi beyanlardır” dedi.

Geylan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“İlçe milli eğitim müdürlüklerimiz, çocuklarımızın dersi boş geçmesin diye ek ders ücreti karşılığında vekil öğretmen görevlendirir. Şu an bu rakam Türkiye genelinde 86 bin 661. Bu 86 bin ücretli öğretmenlerimizin sadece 34 bini eğitim fakültesi mezunu. Hatta 9 bini iki yıllık meslek yüksekokul mezunu. Bu olmaz. Biz, şu çağrıda bulunuyoruz. En az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen atamasını hükümetimizin yapması lazım. 81 il valiliği, resmi beyanlarında ‘Benim ilimde toplam 121 bin 131 norm açığı var’ diyor. 121 bin norm açığınız var, 86 bin ücretli öğretmen görevlendirmişsiniz ama siz sadece 15 bin atamayla bu sorunu çözmeye çalışıyorsunuz. Eğitimde gidermemiz gereken önceliğimiz öğretmen açığıdır. Öğretmeniniz yoksa koca koca binalar dikmenizin, en son teknolojik donatımla okullarınızı donatmanızın bir anlamı kalmıyor. Çünkü sınıfta öğretmen yok. Genç meslektaşlarımız adına hükümetten beklentimiz, bir an önce en az ücretli öğretmen sayısı kadar genç meslektaşlarımızın okullarla buluşturulmasıdır. Onun içinde 70 bin ilave öğretmen ataması yapılmalı diyoruz.”

"BAKAN NEBATİ''YE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM, GELİN MUSLUKLARI AÇIN"

Konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmeler yaptıklarını belirten Geylan, “Bu sorunun çözümünün muhatabı sadece Milli Eğitim Bakanlığı değildir. Bu, bir hükümet problemidir. Maliye Bakanlığı kadro tahsis edecek ki öğretmen ataması yapılabilsin. ‘Sorunun çözümünün adresi özünde hükümet ve Maliye Bakanlığı’dır’ diyorum. Buradan da Sayın Maliye Bakanı Nebati’ye çağrıda bulunuyorum: ''Gelin muslukları açın öğretmen açığını giderelim'' diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı''nın öğretmen ataması sayısının artırılması noktasında gayretini ortaya koyduğunu biliyorum” dedi.

"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK İSTİHDAM MODELİ HALİNE GELMİŞTİR"

Ücretli öğretmenlerin asgari ücretin altında bir rakamla geçinmeye çalıştığını vurgulayan Talip Geylan, “Asgari ücret en dip noktadır, onun altı toprağın altıdır artık. 86 bin rakamı gösteriyor ki artık ücretli öğretmenlik, bu ülkede adeta bir öğretmen istihdam modeli haline gelmiştir. Ücretli öğretmenlik, ücretli kölelik haline gelmiştir. Bu ayıptır, ülkenin utancıdır” diye konuştu.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK 85 BİN 668’E ULAŞTI

Türk Eğitim-Sen''in Türkiye genelinde yaptığı araştırmaya göre; 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmen sayısı 86 bin 661’e ulaştı.

En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller sıralamasında İstanbul 25 bin 469 öğretmenle birinci, Ankara ise 5 bin 19 öğretmenle ikinci, İzmir 3 bin 303 öğretmenle üçüncü sırada yer aldı.

Üç büyük şehrin yanı sıra Çanakkale 3 bin 881, Gaziantep’te 2 bin 447, Kocaeli’nde 2 bin 285, Şırnak’ta 3 bin 217, Diyarbakır’da bin 562 ücretli öğretmenin çalıştığı bilgileri yer aldı.

İlgili Haberler