Mustafa Kemal'den kaçamazsınız

Adamlar, Çanakkale Zaferi'nden söz ediyor ama asla Liman von Sanders'ten söz etmiyor. Hatta bunu sorgulamıyor bile. Neden koskoca Osmanlı'nın bir Alman generale muhtaç olup Türk Ordusuna komuta ettirdiğini düşünmüyor..

Ama bir şeyi hiç atlamıyor.

O hep aklında ve hiç çıkmıyor.

Mustafa Kemal..

Onun adını duymaya tahammül edemiyor?

Elinden gelse, "keşke Yunan kazansaydı" dediği gibi, "keşke İngilizler kazansaydı" diyecek. Hatta olur a Mustafa Kemal savaşın bir yerinde yenilseydi. Emin olun onlardan mutlusu olmayacaktı..

Çanakkale falan umurlarında değil..

Önemli olan Mustafa Kemal'in işin içinde olup-olmaması. Yetmeyip bir de üstüne üstlük başarı kazanması yok mu, deliye döndürüyor adamları..

Ancak talihe ve kadere bakın ki, Türk tarihi de, İngilizlerin Çanakkale tarihi de, mesela Anafartalar olmadan yazılamıyor. Yok sayıp, atladınız mı da haliyle eksik kalıyor. 

Üstelik Anafartalar tam dönemeçte duruyor. Onsuz Çanakkale Zaferini tadında izah edemezsiniz.

Hatırlayın: 8/9 Ağustos 1915 gecesi 21.30 sıralarında kimilerinin yok saymaya kalktığı Mustafa Kemal'i Anafartalar Grup Kumandanı olarak atadı hükümet.

"Mustafa Kemal yok, Osmanlı var" (sanki Mustafa Kemal başkasının askeriymiş gibi) diyenler not alsın. 

Yine hatırlatırım; Hasta olmasına rağmen 10 Ağustos 1915 günü Anafartalar Zaferi'ni kazandıran o büyük hücumda, ilk önce kendisi siperden çıkarak hücuma geçmiş ve cesaret göstermişti..

Onu da bırak..

Bizzat kendisi de yaralanmış ve gazi olmuştu. Yaralandığını o gün emrindekilerden saklamıştı.

Niye?

Ordunun cesareti bozulmasın diye..

Ayrıca Liman von Sanders'in savaş planlarına itiraz ettiği resmi belgeler ortada duruyor.

Bu planların başarısız olacağını ve Türk ordusunun yenileceğini yine o iddia ediyor.

İşte buyurun.

Mealen diyor ki Mustafa Kemal: "Sanders'in planları hatalı. Eğer onun dediği gibi bütün birlikleri dağıtır ve her birini bir bölgede çıkarma yapacak alana yayar ve düşmanı karşılamaya kalkarsak yeniliriz.."

O günlerde Başkomutan Vekili ve Harbiye Nazırı olan Enver Paşa'ya bunu açıkça yazıyor. Gizli saklı değil. Belge arşivlerde duruyor.

Nitekim 3 Mayıs 1915 tarihli mektubunda Enver Paşa'yı aynen şu ifadelerle uyarıyor: "Maydos Bölgesi kuvvetlerini komuta ettiğim zaman, aldığım tertibat ile düşmanın karaya çıkmasına imkân verilmeyebilirdi. (...) Düşmanın karaya çıkması kolaylaştırılmıştır.."

Ne demek bu?

Planlar hatalı demek.

"Bu planla savaş kazanılmaz" demek.

Sen diyorsun ki: "Çanakkale'de Mustafa Kemal yok.. Varsa da etkisi çok düşük. Hatta hiç yok.." Tarih de diyor ki: "Var! Öyle ki başlı başına büyük öneme sahip, bir dönüm noktası olan Anafartalar'da var hem de.."

Çanakkale Savaşlarının bütün zerrelerinde var. Savaşı düzenleyen, planına yansıyan, onu kurgulayan zihinde, akılda ve bu aklın uygulamasında var.

Mustafa Kemal'den isteseniz de kaçamazsınız. Bu sebeple boşuna uğraşmayın..

Çanakkale'yi geçilmez yapanları rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Yazarın Diğer Yazıları