Musul IŞİD'den temizlendi.. Barzani'ye mi kalacak?

Musul IŞİD'den temizlendi.. Barzani'ye mi kalacak?
Irak ordusu, Musul'da El Nuri Camii'yi geri aldığını açıkladı.Ardından Musul’un IŞİD’den tamamen kurtarıldığı açıklaması geldi. Peki IŞİD'den temizlenen Musul'un geleceği nasıl şekillenecek?

8 aydan uzun süredir devam eden Musul operasyonunda El Nuri Camii'nin Irak ordusu tarafından ele geçirildiği belirtildi.Söz konusu caminin IŞİD'den alınması, Irak ordusu için sembolik bir zafer anlamına da geliyor.

“CAMİYE PATLAYICILAR DÖŞENMİŞ OLABİLİR”

'Öte yandan Irak Özel Kuuvetler Generali Sami el Aridi, IŞİD militanları tarafından caminin bombalarla döşenmiş olması ihtimaline karşı, birliklerin camiye girmeyeceğini belirtti.Geçen hafta IŞİD militanları camiyi ve minaresini havaya uçurmuştu.Ancak IŞİD, caminin ABD'nin hava saldırısında yıkıldığını ileri sürmüştü.IŞİD lideri Bağdadi, El Nuri Camii de olarak bilinen ve eğik minaresiyle meşhur olan Ulu Cami'de 2014'te yaptığı bir konuşmayla, ‘hilafet devletinin' kurulduğunu ilan etmişti

“IŞİD’DEN TAMAMEN KURTARILDI”

Caminin alınmasının ardından Irak Savunma Bakanlığı, Musul tüm bölgelerinin IŞİD'den tamamen kurtarıldığını açıkladı.Arap medyasında yer alan habere göre Irak Savunma Bakanlığı Musul tüm bölgelerinin ele geçirildiğini ve IŞİD'e karşı zafer ilan edildiğini duyurdu.

Sky News Arabia'nın Bakanlık'tan aktardığı açıklamada, "IŞİD artık Musul'da tek bir bölgeye bile sahip değil. Militanların teslim olmaktan başka seçeneği yok. IŞİD'in Irak'taki varlığı sonsuza kadar bitti" denildi.

Irak televizyonunda şu ifadelere yer verildi: "Sözde devlet çöktü: Nuri Camii kurtarıldı."

BARZAN'NİN GÖZÜ MUSUL'DAYKEN BÖLGENİN GELECEĞİ NASIL ŞEKİLLENECEK? 

IŞİD'den kurtarılan bölgeler için asıl bundan sonrasının nasıl şekilleneceği merak konusu. Peşmergebaşı Barzani, bir yandan 25 Eylül tarihinde sözde bağımsızlık referandumunda ısrarlı. Öte yandan Türk yurdu Kerkük için "Kürdistan'ın kalbi" diyen de Barzani'nin kendisiydi. Yani peşmergebaşının hakim olmak istediği yerler arasında Kerkük ve Musul Türkiye'nin de milli güvenliği açısından kritik noktalar..

Sahada şimdiye kadargözler önünde olanlar da manidardı. Çünkü etkili olduğu yerlerde IŞİD temizlendikten sonra o noktalara Kerkük'te olduğu gibi peşmerge yerleşti.

Onun Suriye uzantısı PYD için de aynı şey geçerli. Suriye'de de IŞİD'in temizlendiği bölgelerde PYD'nin aktif hale gelmesi dikkat çekiyor.. 

Bu nedenle Musul'un geleceği için soru işaretleri varlığını sürdürüyor. 

 

İlgili Haberler