Musul'da kritik anlaşma!

Musul'da kritik anlaşma!
Ankara’ya ziyarete gelen Carter, Musul’un DAEŞ’ten kurtarılması operasyonuna katılması için Türkiye ile prensipte anlaşıldığını açıkladı. Carter, Türkiye’nin savaşta çok verimli olacağını aktardı.

Ankara’ya gelen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’la görüştü. Carter,TBMM’yi de gezdi. Fırat Kalkanı Harekâtı’na değinen Işık’ın Carter ile görüşmesinde şunları kaydettiği ifade edildi: “ABD’nin, bu harekatın sağladığı olumlu ivmeyi Rakka’ya yönlendirmek istediğini anlıyoruz. Münbiç’te kalan PKK/PYD/YPG unsurlarının söz verildiği gibi Fırat’ın doğusuna çekilmesini bekliyoruz. Terör örgütlerinin sözlerine güvenilmez.” Carter’ın, şu ifadeleri kullandığı öğrenildi: “Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız.”

‘Tarihi bir rol’

Carter, Ankara’daki görüşmelerin ardından kendisiyle seyahat eden gazetecilere, Türkiye’nin,Irak’ın Musul kentinin DAEŞ’ten kurtarılması operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaşıldığını açıkladı. Türkiye’nin, Musul’un, DAEŞ’ten kurtarılmasında rol alması gerektiğini ifade eden Carter, bu konuyla ilgili son kararın Irak yönetiminin onayını gerektirdiğini belirtti. “Yaptığımız konuşmalara dayanarak, çok eminim ki bu uygulanabilirlikleri tüm tarafların hassasiyetlerine özen gösterecek şekilde etraflıca ele alabileceğiz” ifadesine yer veren Carter, Türkiye’nin bölgede tarihi bir rolü bulunduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriyehem de Irak’ta DAEŞ’e karşı mücadelede rol alacağını dile getirdi.

Türkiye’nin savaşta çok verimli olacak şeyler yapabileceğine inandığını aktaran Carter, “Irak, Türkiye’nin, DAEŞ karşıtı koalisyonun bir üyesi olduğunun ve Irak’taki DAEŞ’le mücadele operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca, Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul’daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor” sözlerine yer verdi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin gelecek hafta Türkiye ile Irak arasında bir görüşme ayarlamayı umduğunu, Türkiye’nin Irak’a insani ve tıbbi yardım ile askeri olmayan diğer katkılarda bulunabileceğini söyledi.

‘Gereken tedbirleri alırız’

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Başbakan Yıldırım, ABR Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmesinde Fırat Kalkanı Harekatı’nda gelinen son aşamayı anlattı.

Yıldırım, Türkiye’nin, bugün olduğu gibi ileriki dönemde de DAEŞ, PKK ve PYD/YPG başta olmak üzere, ülkenin sınırının ötesinde milli güvenliği tehdit eden unsurlarla mücadele amacıyla gereken tedbirleri almaya devam edeceğini kaydetti. Yıldırım, Irak’ta yaşanan gelişmelerin, Türkiye’yi doğrudan etkilediğini ve yaşanan gelişmelerin dışında kalınmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, Musul’un kurtarılması ve kalıcı istikrarın tesisinin ortak amaçları olduğunun altını çizdi. Carter ise Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye yaptığı katkılar için teşekkürlerini iletirken, terör örgütleriyle mücadele konusunda Türk ve ABD makamları arasındaki etkin işbirliğinin önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini belirtti.