Mutfak enflasyonu dolu dizgin gidiyor

Mutfak enflasyonu  dolu dizgin gidiyor
Dünyada gıda fiyatları son 4.5 yılın en düşük seviyesini görürken Türkiye’de adeta çıldırdı.

Mutfak yanıyor!

 Birçok sebzenin fiyatı yüzde 100 arttı. Kuru soğanın 3.5 liradan 4.5 liraya, kıvırcık fiyatının yüzde 60 artarak 4 liraya yükselmesiyle basit bir salata bile dargelirli vatandaşların sofrası için lüks hale geldi. Dünyada gıda fiyatları son 4.5 yılın dibini görürken Türkiye’de fiyatlar adeta çıldırdı. Birçok sebzenin fiyatı yüzde 100 artışa ulaştı. Et fiyatlarındaki artış ise yüzde 35’i aştı.İlkbaharın il günlerinde  bir çok sebze meyve ve et de  fiyatlar tırmandı. Dünyada gıda fiyatları  son 4.5 yılın en düşük seviyesine inerken, Türkiye’de sebze meyve ve et fiyatları tutulamıyor. Özellikle Antalya ve çevresinde etkili olan yoğun yağış ve sel sera ürünlerinin fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu. Merkez Bankası’nın  açıklamasında da , 2015’te sebze meyvede yaşanan rekor seviyedeki fiyat artışının  olumsuz hava koşullarından kaynaklandığı kaydedildi. Pazarda taze fasulyenin kilosu 15 liradan 26 liraya yükselirken, geçen ay kilosu 2 lira olan patatesin fiyatı ise 4 liraya çıktı. Çarliston biberin kilo fiyatı ayın ilk günlerine oranla yüzde 100 artışla 3 liradan 6 liraya çıkarken sivri biberin bir önceki ay 3.5 lira olan kilo fiyatı ise 4.5 liraya çıktı.Dolmalık biber ise en çok artışın yaşandığı sera ürünlerinden biri oldu. Ocak ayının ilk günlerinde 4 lira olan kilogram fiyatı, ayın sonunda yüzde 75 artışla 7 liraya yükseldi.

Domateste taban fiyat 4 lira
Sofraların ve yemeklerin vazgeçilmezi domateste de tablo değişmedi. Kilo gram fiyatı 2.5 ile 4 lira arasında olan domatesin ay sonu fiyatı 4 lira 6 lira arasında değişiyor. Hıyarın ise fiyatı ayın ilk günlerinde 3.5-9 lira aralığındayken,  sakız kabağın kilo fiyatı 7 liradan 6.5 liraya geriledi. Kış sebzelerinde ise beyaz lahananın kilo fiyatı ocak ayının başında 1.5 lirayken, ayın sonunda 1 liraya düştü. Havucun kilo fiyatı ise ayın ilk günlerine göre yüzde 25 artışla 2.5 liraya çıktı. Ispanağın kilosu ise 2.5 liradan 4 liraya yükseldi. Karnabaharın fiyatında da artış yaşandı. Ayın ilk günlerinde 3 lira olan kilo fiyatı yüzde 33 artışla 4 lira oldu. Limonda 3.5 liradan 4 liraya yükseldi.

Salata yapmak cesaret
Buna karşılık pırasa 3.5 liralık kilo fiyatını korudu. Kuru soğan ise 3.5 liradan 4.5 liraya yükseldi. Göbek salatanın adet fiyatı 2.5 liradan yüzde 80 artışla 4.5 liraya çıkarken kıvırcığın fiyatı yüzde 60 artışla 4 liraya yükseldi. Kırmızı turp ise ayın ilk günlerinde ki 2-3 lira aralığında ki fiyatını korudu. Maydanozun demeti ise 1.5 liradan satıldı. Taze soğan ise yüzde 50 artışla 2 liradan 3 liraya yükseldi.Armutun fiyatı Ocak ayının ilk günlerinde 6 lirayken ayın sonunda 3.5 liraya gerilerken ayvanın da kilo fiyatı 8 liradan 7 liraya düştü. Elma ise 3.5-6 lira aralığındaki fiyatını, kivi 4 liralık fiyatını, mandalina ise 2.5-6 lira aralığındaki fiyatını korudu.  Muzun kilo fiyatı 5.5 liradan 6 liraya yükseldi. Narın kilosu 5 liradan 3 liraya, portakalın kilosu ise 2 liradan 1.5 liraya, zencefilin ise 28 lira olan kilo fiyatı 15 liraya çekildi.  Merkez Bankası, açıklamasında, 2015’te yaşanan rekor seviyedeki artışın olumsuz hava koşullarından kaynaklandığı kaydedildi. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışı yüzde 11,60 ile ekmek ve tahıllar, yüzde 11,48 ile diğer işlenmemiş gıda ürünleri izledi.

Yoksul kesim
CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de , gıda fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, “2007’den bu yana en yoksul kesimin enflasyonunda muazzam bir artış var” dedi. Güneş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, pazardan getirdiği sebze ve meyveleri fiyat etiketleriyle birlikte sergiledi. Gıda fiyatlarında olağanüstü bir artışın olduğunu belirten Güneş, “Özellikle de 2007’den bu yana en yoksul kesimin enflasyonunda muazzam bir artış var. Yoksulların enflasyonu yüksek gidiyor” diye konuştu.    Salim Yavaşoğlu