Mutfaktaki yangın büyüyor

Mutfaktaki yangın büyüyor
Sebze ve meyve deposu olarak bilinen Ege’de kurulan semt pazarlarında bile üzümün kilosu 8, taze fasulye ve limon ise 10 liradan alıcı buldu.

Dövizdeki yükseliş nedeniyle marketlerde satılan ambalajlı gıdadaki fiyatlardaki yüzde 40-50 artışın yanısıra, mevsim sebze meyveleri de maliyetlerdeki artış nedeniyle pazara fahiş fiyatla geliyor.

İzmir'de kurulan pazar yerlerinde taze fasulye ve börülcenin 10 liraya satıldığı görüldü. Üretim bölgesi olmasına rağmen, İzmir pazarları bile "vatandaşın korkup kaçmasına neden oluyor" diye, pazarcılar, etikete "yarım kilo"fiyatı yazmaya başladı.

İzmir'in Konak İlçesi'ne bağlı Yenişehir semti ile Buca İlçesi'ne bağlı Şirinyer semtinde kurulan pazar yerlerinde, ürünlerin fiyatları cep yaktı. Kavacık üzümünün kilogramı 7- 8 lira arasında satılıyor. Taze fasulye ile börülce ise kilogramı 10 liradan alıcıya ulaştı. Mantarların kilogram fiyatı ise 12 lira. Pazar tezgahlarında badem, fındık gibi ürünlerin yanına yaklaşmak ise mümkün değil. Pazar esnafından Kasım Akgün, üzümdeki fiyat artışını rekolte azlığı ile açıklarken, "Geçen yıl rekolte daha çoktu. O nedenle üzümün fiyatı biraz daha düşüktü. Bu yıl ürün az, böyle olunca fiyat da yükseliyor. Bir de üzümün artık sezon sonu yaklaşıyor. İç piyasada ürün az olduğu için fiyatı yükseliyor" diye konuştu. Geçen aylarda 7 liradan satılan taze fasulyenin kilogramı 10 lirayı buldu.

Pazarcı Hanife Kızıldağ, yüksek fiyatların kendilerini de huzursuz ettiğini, ürünleri satma endişe yaşadıklarını belirterek, "Taze fasulye ve börülceyi Ödemiş'ten getiriyoruz. Kilosunu 10 liradan satıyoruz. Ürünleri pazara getirirken 'Acaba satabilir miyiz' korkusu yaşıyoruz. Vatandaş, fiyatlardan şikayet ediyor ama ne yapsın. Yine de alıyor. Fiyatları bize göre de yüksek" diye konuştu.