(NA) Trabzonspor

Önce, çok okuyan, çok yazan değil de; çok konuşan ama söylediğinin bile ne anlama geldiğini bilmeyen bir ahaliye sahip olduğumuz için “Na” ekinin ne anlama geldiğini ifade etmekte yarar var. “Na” eki, Osmanlıcadan “zıt” anlamına gelerek, dilimize kalan bir hediyedir. Mesela “namert” (mert olmayan), ya da “namağlup” (mağlup olmayan) gibi.

Daha güncel ve de spor sayfasına uygun misal vermek gerekirse, Süper Lig’de 4 haftayı geride bırakan Trabzonspor için, “namağlup” denebileceği gibi “nagalip” de denilebilir. Trabzonspor için bir başka ifadeyi de, “nötr” diye kullanırsak, mevcuda “na” olmaz herhalde!. Erciyes ile başlayan, F.Bahçe ile süren, Başakşehir ile tekrarlanan “namağlup-nagalip” serisine Kasımpaşa da eklendi. Gerçi, tek golün sahibi Yusuf’un ikinci yarıda “alda at” dercesine Waris’e gönderdiği pası, bu oyuncu gol yapabilse idi; ya da kaleci Onur rakibin 5 net gol pozisyonunu tek başına önlemese idi, bu “na” hikayesi bitecekti ama, olmadı. Eğer Onur, böyle devam ederse Trabzon’un nötr hali devam edecektir. Çünkü, bu kadronun gol becerisi yok.
Düne bakmak!
Hz. Mevlana’nın; “Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım” uyarısına uyup, “Olan oldu, önümüze bakmak ve ona göre bir şeyler yazmak lazım” diyeceğim ama, Trabzonspor’daki Mehmet Akif’e inat, ibret almayarak “tarihi tekerrür ettirme” ısrarı, ister istemez bizi düne baktırıyor. Bakınca da, “Bu kadroda her zaman yer alması gereken Yusuf bile, kenarlarda rakip eksiltme yerine topu rastgele ceza sahasına gönderme yapıyor ise... Cardoza, sadece ismi ile yer alıp, gol atma yerine rakip stoperlerin ileri çıkmasını engelliyor ise... 70 dakika attığı tek golü savunmadan başka bir amaç gütmeyen bir kadro görüntüsü veriyor ise... Bir kadroyu milyonlarca lira harcayarak darmadağın eden teknik adam, değişikliklerde hata yapıp, yanlış müdahalelerde bulunuyor ise... İster istemez, geçmişe bakmak zorundasınız. Çünkü, biliriz ki, ” Geçmiş geleceğin aynasıdır. “ Trabzonspor’un aynası ise ” na “ diyerek önüne değil, arkasına bakılacak bir durumdadır. ” Değildir” diyenler varsa, gerçeklerden bihaber, şampiyonluk adına tam bir hayalperesten başka bir şey değillerdir.

Yazarın Diğer Yazıları