Naaber 'çıkart telefonunu' diyen emekliler... Dünyada gıda fiyatları ucuzlarken bizde yükseldi

Naaber 'çıkart telefonunu' diyen emekliler... Dünyada gıda fiyatları ucuzlarken bizde yükseldi
Dünyada gıda fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11,8 düştü. Türkiye’de ise gıda fiyatları Ağustos'ta yıllık yüzde 73,6 arttı.

Küresel gıda fiyatlarına ilişkin endişeler devam ederken, tedarik iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin geçen ay zayıf talep ve verimli bitkisel yağ ve süt üretimi nedeniyle yüzde 2,1 düşerek 121,4'e gerilediğini ifade etti.

Göstergeler, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahıl ihracatının Mart 2022'de kesintiye uğrayarak rekor seviyelere ulaşmasından bu yana yüzde 24 geriledi.

PİRİNÇ ENDEKSİ GEÇEN AY 15 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Ülkelerin tahıl alanında uyguladığı yönetmelikler ve iklim koşulları da gıda tedarikinde tehdit oluşturdu. Örneğin, Hindistan, dünya çapında milyarlarca insanın beslenmesinin hayati bir parçası olan pirince ihracat kısıtlamaları getirerek FAO'nun Pirinç Endeksi’ni geçen ay 15 yılın zirvesine çıkardı.

Diğer taraftan, sıcak hava koşulları çeşitli mahsulleri etkilerken, yüksek enerji ve işçilik maliyetleri nedeniyle birçok ülkede gıda enflasyonu yüksek seyretti.

FAO yayımladığı raporda ayrıca, süt ürünleri, bitkisel yağ ve et fiyatlarının geçen ay en az yüzde 3 oranında düştüğünü duyurdu.

TÜRKİYE’DE GIDA FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 73,6 ARTIŞ GÖSTERDİ

TÜİK verilerine göre, enflasyon Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94 olarak gerçeklemişti. Ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 89,31 ile lokanta ve otellerde görülmüştü. Bu grubu yüzde 73,6 ile gıda izlemişti.

Bu verilere göre, dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 gerilerken, Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi Ağustos'ta yıllık yüzde 73,6 artış gösterdi.

İlgili Haberler