Nalbandyan’dan ‘soykırım’ daveti!

Nalbandyan’dan ‘soykırım’ daveti!
Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan da katılacak.

Nalbandyan’dan ‘soykırım’ daveti!

Nalbandyan’ın Erdoğan’a yayımladığı taziye mesajı kapsamında sözde “Soykırım Anıtı”nı ziyaret etmeyi planlayıp planlamadığını soracağı bildirildi. Recep Tayyip Erdoğan bugün mazbatasını alıyor. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclis’inde yemin edecek. 12. Cumhurbaşkanı adına düzenlenen mazbata da Erdoğan’a teslim edilecek. Ardından cumhurbaşkanı olarak Anıtkabir’i ziyaret edecek olan Erdoğan, görevi teslim almak için Çankaya Köşkü’ne geçecek. Köşk’te devir teslim töreninde A tipi en üst düzey devlet protokolü uygulanacak. Erdoğan çifti Köşk’te atlı birlikler tarafından karşılanacak. Erdoğan, Köşk’teki törende Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül’den resmen teslim alacak. Gül çiftini Köşk’ten Erdoğan ve eşi uğurlayacak. Bu arada, törende 19 ülke cumhurbaşkanlığı ve devlet başkanlığı, 4 ülke meclis başkanlığı, 14 ülke başbakanlık, diğer ülkeler ise bakan düzeyinde temsil edilecek. Suriye’nin Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Hadi Bahra tarafından temsil edileceği yemin törenine, Ermenistan’ın da Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ı göndermeyi kararlaştırmış olması dikkati çekti. 

Anıtı ziyaret sorusu
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, facebook sayfasında Nalbandyan’ın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılacağını duyururken Nalbandyan’ın Ankara’da vereceği mesajlar da gündeme geldi. Ermeni medyasına göre, “Together 2014” eğitimsel gençlik forumunda katılımcılarla bir araya gelen  Ermenistan Cumhurbaşkanı Sergei Sarkisyan, Bakan Nalbandyan’ın Ankara tarafından iletilen davetini büyük bir olasılıkla kabul ederek törende hazır bulunacağını söyledi. Sarkisyan ayrıca, Nalbandyan’ın Erdoğan’a, Ermeni soykırım yalanının 100. yıldönümü dolayısıyla 2015 yılında Erivan’daki sözde “Soykırım Anıtı” nı ziyaret etmeyi planlayıp planlamadığını soracağını belirtti. Bu arada, Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Ermenistan-Türkiye sınırının ne zaman açılacağını söylemenin zor olduğunu belirtirken de “Ermenistan’ın arzusu, en kısa süre içinde açılmasıdır” şeklinde konuştu. Öte yandan, CHP ve MHP, sık sık Köşk’te ‘sembolik’ bir cumhurbaşkanı olmayacağının mesajını veren Erdoğan ile ‘mesafeli’ bir ilişki kuracaklarını açıkladı. Yemin törenine ise MHP katılacağını, CHP boykot edeceğini duyurdu.