NASA'nın kayıp IMAGE uzay aracı bulundu

NASA'nın kayıp IMAGE uzay aracı bulundu
NASA'nın Dünya manyetosferini incelemek için 2000 yılında fırlattığı ancak 2005 yılından beri haber alamadığı 12 yıldır kayıp olan IMAGE isimli uzay aracını amatör bir astronom olan Scott Tilley buldu.

NASA tarafından 2000 yılında fırlatılan ancak 2005 yılında aniden merkez üs ile iletişimi kesilen IMAGE isimli uydudan haber alınamıyordu.

NASA yetkilileri, SpaceX'in gizli Zuma görevinin izlerini takip ederek araştırma yapan amatör bir astronomun bu ayın başında, tam 12 yıl sonra IMAGE uydusunu saptadığını doğruladı. 

Scott Tilley isimli Kanadlı astronom Zuma'yı takip ederken bilinmeyen bir sinyal almaya başladığını bunu NASA uydusuyla karşılaştırdığında uzayda yok olduğu sanılan IMAGE ile eşleştiğini fark etti. 

Kişisel blogu Skyriddles'ta bulguları yayımlayan ve Twitter üzerinden de paylaşan Tilley aynı zamanda uydunun göreviyle ilgili baş araştırmacıya da ulaştığını kaydetti. 

NASA da bunun üzerine araştırma başlatarak Derin Uzay Ağı'nı programladı ve iletişim için radyo teleskopları kullanarak uyduyu aramaya başladı. 5 ayrı antenle sinyali doğrulayan NASA, uydunun kimliğiyle eşleşme sağladı ve IMAGE uydusunu bulduğunu doğruladı. 

ANA KONTROL SİSTEMİ SAĞLAM

NASA'dan yapılan açıklamada uzay aracının ana kontrol sisteminin işler durumda olduğu ve uydudaki bazı verilerin da okunabildiğini belirtti. 

Dünya'nın manyetosferi üzerine çalışmak için fırlatılan uydu, kaybolmadan önce detaylı bir saha çalışmasıyla Dünya'yı çevreleyen katmanın haritasını çıkarmış ve 37 adet de eşi benzeri olmayan bilimsel bulguya ulaşmıştı. 

2 yıl sürmesi planlanan ilk görevini kusursuz biçimde tamamlayan IMAGE uydusunun görev kapsamı sonradan genişletilmiş ancak 18 Aralık 2005 yılında rutin haberleşme ağından kopmuştu. NASA, bulunmasının ardından IMAGE uydusunun kontrolünü yeniden sağlamaya çalışsa da güç kaynağının boşaldığını ve yenilenemeyeceğini belirtti. 

IMAGE uydusundan 2007 yılında umut kesilmiş ve orijinal yazılımlarının ve veri tabanının yetkisi alınmıştı. NASA, bu teknolojiyi daha modern sistemlerle entegre etmeye hazırlanıyor. 

NASA'ya bağlı Goddard Uzay Araştırmaları Merkezi mühendisleri Maryland'da bulunan tesiste uzay aracından gelen verileri analiz etmeye devam edecek.