NATO-Riyad ve Rusya arasında gövde gösterisi

NATO-Riyad ve Rusya arasında gövde gösterisi
Orta Doğu’da suların ısınmasıyla birlikte ‘devler’ kara hava ve denizde tatbikat başlattı

Suriye’de meydana gelen gelişmeler “dev”leri hareketlendirdi. NATO, Doğu Akdeniz’de Daimi Deniz Görev Grubu ve Türk Deniz Kuvvetleri’nin katılımıyla 1-4 Şubat’ta deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata Türkiye 2 fırkateyn, 1 korvet, 2 hücumbot, 1 denizaltı ve 1 deniz karakol uçağı ile iştirak etti.

Rusya’da “alarm”!

Putin’in emriyle Rusya’nın güneydeki birlikleri alarm konumuna geçirildi. Donanmanın da katılacağı tatbikatta, birlikler çıkarma provası yapacak. Bu arada, IŞİD’e karşı Suriye’ye asker çıkarmayı düşünen Riyad yönetiminin, mart ayına kadar 150 bin kara askerini hazır hale getireceği iddia edildi. 

 

NATO-Riyad ve Rusya arasında gövde gösterisi

Suriye’de meydana gelen son gelişmeler Esad rejiminin elini güçlendirirken, NATO’nun Doğu Akdeniz’de yaptığı tatbikata, Rusya’dan yanıt Karadeniz ve Hazar’dan geldi. Suudi Arabistan’ın da Suriye’ye yollamak için 150 bin asker  hazırladığı öne  sürüldü.

* NATO tatbikatı: Doğu Akdeniz’de NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) ve Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla 1-4 Şubat’ta deniz tatbikatı yapıldı.  NATO üyesi ülkeler arasındaki ittifak dayanışmasının sergilenmesi, NATO Deniz Kuvvetleri unsurları arasında karşılıklı çalışabilirliğin, koordinasyon ve iş birliğinin arttırılması amacıyla Doğu Akdeniz’de icra edildi. Tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri’nden TCG Gökçeada fırkateyni, TCG Bodrum korveti, TCG Mızrakve TCG Zıpkın hücumbotları, TCG Atılay denizaltısı, bir deniz karakol uçağı ve TCG Barbaros firkateynleri iştirak etti.

* Rus ordusu alarmda: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle Rusya Güney Askeri Bölgesi’ndeki birliklerin alarm konumuna geçirildiğini duyurdu. Karadeniz ve Hazar donanmalarının da katılacağı alarm tatbikatında, birlikler çıkarma provası yapacak.

Rusya’nın Rostov şehri merkezli Güney Ordu Birlikleri’ne verilen ani alarm emriyle ilgili konuşan Şoygu, “Başkomutanımız Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri doğrultusunda Rusya Güney Askeri Bölgesi’nde paraşütçü indirme birlikleriyle askeri ulaştırma birimleri yüksek alarm konumuna geçirilmiştir. İlan edilen alarm çerçevesinde çıkarma tatbikatları yapılacaktır. Tatbikata Rusya’nın Karadeniz ve Hazar donanmalarına ait gemiler de katılacaktır” dedi.

* Riyad’dan 150 bin asker: Terör örgütü IŞİD’e karşı Suriye’ye asker çıkarmayı değerlendirdiklerini açıklayan Riyad yönetiminin, mart ayına kadar 150 bin kara askerini hazır hale getireceği iddia edildi. CNN’e konuşan 2 Suudi ordu yetkilisi, mart ayında düzenlenecek koalisyon kapsamındaki IŞİD’le mücadele amaçlı çokuluslu askeri tatbikata diğer  ülkelerin de katılacağını ifade etti. Yetkililer, operasyona hazırlık amacıyla Mısır, Sudan ve Ürdün’den askerlerin Suudi Arabistan’a geldiğini açıkladı.