NATO Türkiye ile dayanışma içinde

NATO Türkiye ile dayanışma içinde
Türkiye’nin isteği üzerine yapılacak toplantıya 28 müttefik ülke katılacak. Toplantıda Türkiye, terör örgütleri IŞİD’e ve PKK hedeflerine yönelik operasyonlarla ilgili bilgi verecek

NATO’da gündem: Operasyon

Türkiye’nin ‘olağanüstü’ çağrısı üzerine, bugün yapılacak toplantıyla ilgili bilgi veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Gelişmeleri yakından izliyoruz” dedi.

NATO’nun kurucu belgesi olan Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. maddesinin aktive edilmesini talep eden Türkiye’nin isteği üzerine NATO üyesi ülkelerin daimi temsilcileri, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında bugün toplanacak. Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak toplantıyla ilgili bilgi veren  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 28 müttefik ülkenin Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu söyledi. Stoltenberg yaptığı açıklamada “Türkiye’nin iğrenç terörist saldırıların ardından durumun ciddiyeti üzerine” toplantı talebinde bulunduğunu ve toplantıda müttefik ülkeleri aldığı önlemler konusunda bilgilendireceğini belirterek “NATO müttefikleri, Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından izliyor ve Türkiye ile dayanışma içindeler” dedi.

Davutoğlu bilgi verdi

İngiliz yayın kurumu BBC’ye konuşan Stoltenberg, NATO Anlaşması’nın 4’üncü maddesinin, İttifak ülkelerin toprak bütünlüğü ya da güvenlikleri tehdit edilirse NATO Konseyini toplantıya çağırmaya müsaade ettiğini kaydetti.

Dolayısıyla toplantının Türkiye’nin bu yöndeki talebi üzerine yapılacağını belirten Stoltenberg, şöyle konuştu: “Türkiye’nin böyle bir toplantı talebinde bulunmasının çok doğru ve çok zamanında olduğunu düşünüyorum. Bu toplantıda Suriye, Irak ve çevresi ile Türkiye’nin NATO sınırları yakınındaki kargaşayı ve istikrarsızlığı ele alacağız.” Başbakan Ahmet Davutoğlu ile geçen hafta sonu telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Stoltenberg, bu görüşmede kendisine son saldırılarda hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı dilediğini ve Türkiye’nin IŞİD ile mücadele ve sınırdaki kontrolü artırma çabalarından dolayı memnuniyetini ilettiğini belirtti.

Kararlar oy birliğiyle

Washington Anlaşması’nın 4. maddesi, bir üyenin, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ve güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü durumda tüm İttifak üyeleriyle iştişarelerde bulunmasını içeriyor. Anlaşmanın beşinci maddesi ise bir İttifak üyesine yönelik saldırıya ortak cevap verilmesini öngörüyor. NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5’inci maddeye ise sadece 1 kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu. Büyükelçiler düzeyinde toplanan NATO Konseyi kararlarını oy birliğiyle alıyor.