NATO zirvesinin ardından gözler Tebriz'e çevrildi

NATO zirvesinin ardından gözler Tebriz'e çevrildi
Birçok konunun ele alındığı NATO zirvesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Emekli Binbaşı Poyraz Gürson, İran'daki hareketlenmelere dikkat çekti.

Fatih ERBOZ/Ankara

NATO Zirvesinin ardından tartışmalar sürüyor. NATO zirvesinde birçok konunun ele alındığının yayınlanan sonuç bildirgesinden anlaşıldığını kaydeden emekli Binbaşı ve Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Poyraz Gürson, "Türkiye'ye yönelik tehditlere geniş yer ayılmış. Bu ilk etapta olumlu görülebilecek bir konu. Öte yandan yayınlanan bildiride tehdit olarak İran'a dikkat çekiliyor. NATO ile Türkiye arasında S-400 tartışması var. Aynı zamanda İran'ın Türk topraklarına yerleştirilecek olan her şeyden rahatsız oluruz yönünde açıklamaları var. Tüm bunların toplamında İran'a olası operasyonu artık tartışmıyoruz bile" dedi.

İran'da başlayan hareketlenmelere dikkat çeken Gürson, "Kimse sadece Tahran'a bakmasın. Bakılacak yer Tebriz'dir. Tebriz bir turnusol kâğıdı. Tebriz'de yaşanacak sosyal hareketlenmeler birçok gelişmenin habercisi olacaktır" diye konuştu.

NATO zirvesinin birçok tartışmayı da beraberinde getirdiğini söyleyen Gürson, şunları ifade etti: "Elbette NATO ülkeleri S-400 hava savunma sisteminden rahatsız. F-35 çalışma sistemini çözer iddiaları var, olabilir, bu soru ortada gerçekten. S-400 sadece bir füze değil, bir savunma sistemi. F-35 uçaklarının özelliklerini çözümleyebilir. NATO'nun bu konuda itirazı var ama F-35 üretimi ortak bir proje. Burada esas mesele Türkiye'nin Rusya tarafından NATO'dan uzaklaştırılmak istenmesi. Ayrıca ABD - İran arasında Türkiye'nin konumu var. Türkiye bölgesel güç olarak İran ile ilişkilerini sürdürürken, aynı zamanda NATO bloğundan kopmak istemiyor. Kendine göre bir denge politikası izliyor. Öte yandan İran ABD'ye Hürmüz boğazını açmam diyor. ABD sert yaptırımlar uygulayacağını söylüyor. Hepsi birbirine bağlı gelişmeler ile karşı karşıyayız."

Türkiye'nin Suriye'de ABD'nin yaptıklarından rahatsız olmasının doğal olduğunu belirten Gürson, "Türkiye PYD-PKK'nın silahlandırılması konusunda çok rahatsız. Her ne kadar NATO'nun sonuç bildirisinde Türkiye'nin güneyinden Türkiye'ye yönelik tehditlere dikkat çekilmesi olumlu gibi görülse de Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki yapılanmadan rahatsızlığı var" dedi. PKK-PYD'nin silahlandırılması Türkiye'den çok, İran'a yönelik olduğunu vurgulayan Gürson, "ABD İran'da Kürtleri kullanmak istiyor ancak Türkiye'de İran'daki nüfusun daha fazlası olduğu için bundan rahatsız. Bu rahatsızlığını da her fırsatta dile getirmesi gerekiyor. İran'a yönelik olası operasyonda İran Kürtleri kullanmak isteyecek, silahlar onlar için, gerçeği görürsek bizi de etkileyecek" şeklinde konuştu.