NATO'dan Türkiye açıklaması

NATO'dan Türkiye açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye, İtalyan-Fransız konsorsiyumu EUROSAM ile mutabakat muhtırası imzaladı. NATO müttefikleriyle anlaşmaya varırsa tabii ki memnuniyet duyarız” ifadesini kullandı.

Habertürk'te yer alan habere göre, Türkiye’nin hava savunması konusunda Avrupalı üreticilerle de mutabakat muhtırası imzaladığını anımsatan Stoltenberg, nihai anlaşmaya varılması halinde sorun kalmayacağı mesajını verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında gazetecileri NATO’nun Brüksel’deki ana karargâhında ağırladı. Stoltenberg'in açıklamaları şöyle: 

"KARADENİZ KIYISI NATO İÇİN TÜRKİYE'Yİ ÖNEMLİ HALE GETİRİYOR"

 Türkiye çok değerli bir müttefikimiz. NATO’ya birçok farklı yollarla katkı sağlıyor. Coğrafi konumu, Irak ve Suriye’ye sınırı bulunması bakımından DEAŞ ile mücadelede kilit konumda olması, aynı zamanda Karadeniz’e kıyısı olması Türkiye’yi NATO için önemli hale getiriyor.

Galler zirvesinde, ittifak ülkelerinin 2024 yılına kadar, savunma harcamalarını gayri safi milli hasılalarının (GSMH) yüzde 2’si düzeyine yükseltmeleri kararı alındı. Bu doğrultuda Türkiye savunma harcamalarını artırıyor ve NATO yük paylaşımına katkısını artırmaya devam ederek yüzde 2 seviyesini yakalayacağını ilan etti. (Türkiye’nin 2017 yılı savunma harcamalarının GSMH’ye oranı yüzde 1.52)

TÜRKİYE'NİN S-400 ALIMI ULUSAL BİR KARAR

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alma kararı ulusal bir karar. NATO için önemli olan NATO hava savunma sistemine entegre olup olmayacağı. Bununla ilgili bir talep söz konusu değil. Bunun zor bir konu olduğunu belirtmem lazım. Ama Türkiye aynı zamanda Avrupa hava savunma sistemini geliştirip üreten İtalyan-Fransız konsorsiyumu EUROSAM ile mutabakat muhtırası imzaladı. Türkiye NATO müttefiklerinden hava savunma sistemi alımı konusunda anlaşmaya varırsa bundan tabii ki memnuniyet duyarız.

"NATO, 360 DERECELİK AÇIYLA GÜCENLİK SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR"

NATO’nun şu anda Türkiye’nin hava savunmasını güçlendirdiğini belirten Stoltenberg, şu bilgileri verdi: “Adana’ya Patriot bataryaları yerleştirildi. Türkiye’de SAMP-T bataryalarımız da bulunuyor. Avrupa hava savunma şemsiyesi çerçevesinde Türkiye’de (Malatya-Kürecik) radar üssü kuruldu. Romanya’ya füze önleyici sistemler yerleştirildi. Füze savunması yeteneğine sahip 4 adet AEGIS gemisi İspanya’da konuşlandırıldı. Polonya’da yeni bir hava savunma üssü kuruluyor.”

Sistemin konuşlandırıldığı noktaların seçiminin Rusya’ya yakın olmasına bakılarak değil, Avrupa-Atlantik bölgesine yönelik tehditlerin bertaraf edilmesini sağlayacak coğrafi koşullara göre yapıldığını kaydeden Stoltenberg “NATO sadece güneyde ya da doğuda değil, 360 derece açıyla güvenlik sağlamayı hedefliyor. Kuzey Kore’nin nükleer silahlanması tüm ülkeleri tehdit ediyor. Nükleer silahları müttefiklerin tamamına erişebilecek kapasitede” dedi.