Nazlı Ilıcak'ın mağduriyeti

Varsa yoksa rahip Brunson. Durum o kadar gerildi ki, ABD ile aramızda telafisi mümkün olmayan bir olay meydana gelecek diye endişeleniyorum. Hep yazdım ve söyledim Trump ve partisinin Kasım seçimlerindeki en önemli kozu "Türkiye düşmanlığı". Bu gerilimin en az dört ay daha sürmesi kesin.

Medyamıza bakıyorum, tek konuya odaklanmış durumda; "İzmir'deki pastör". Oysa büyük bir haksızlık yaşanmakta. Nazlı Ilıcak'ın mağduriyetini gidermek için yaptığı tüm başvurular öteleniyor.

Hâlâ görüşülmedi

Oysa Ilıcak, Mehmet Altan'la birlikte 2016 Kasım'ında AYM'ye başvurdu. Nazlı Hanım'ın dosyası İstinaf Mahkemesi'ne intikal edince avukatlar dilekçeyle müracaat ettiler. Mehmet Altan hakkında yasal ihlal kararı verildiği belirtildi. Ancak Ilıcak'ın durumunun bir türlü ele alınmadığı ortaya kondu. Durumun Anayasanın 10. maddesinde yer alan "eşitlik ilkesi"ne aykırı olduğu vurgulandı. Bunun tarihi 4 Nisan 2018 idi.

İstenen "AYM'nin Ilıcak dosyasını bir an önce ele alması".

Bu arada İstinaf Mahkemesi'nin 2. Ceza Dairesi, 26. Ağır Ceza'nın Mehmet Altan için verdiği mahkûmiyet kararını kaldırdı. Neticede yeni duruşma açılarak Mehmet Altan tahliye edildi.

Hükümsüz hale geldi

İstinaf Mahkemesi Savcılığı, 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 16 Şubat'ta Mehmet Altan'a, darbecilikten ağırlaştırılmış müebbet hapis verdiğine atıfta bulunuldu. AYM'nin 11 Ocak'taki hak ihlali kararının hükümsüz hale geldiği belirtildi. Buna mukabil 2. Ceza Dairesi, o kararın kaldırıldığını, yeniden yargılama başladığını, Mehmet Altan'ın celselere tutuksuz katılması gerektiğini ifade etti.

Savcılık, bu defa İstinaf 3. Ceza Dairesi'ne başvurdu. Daire de tahliyeyi haklı buldu. Yeniden yargılama kararı ile başa, yani kovuşturma aşamasına dönülmesini benimsedi.

Sevk ve bekleme

4 Temmuz 2018'de M. Altan'ın tahliyesinden bir hafta sonra AYM Birinci Bölüm, Nazlı Ilıcak'ın başvurusunu ele aldı. İnceledi ve AYM Genel Kurulu'na sevk kararı aldı. İşte dosya burada beklemekte.

Emsal durum

Mehmet Altan uygulamasına baktığımızda, AYM Birinci Bölüm'ün, onun dosyasını 5 Aralık 2017'de ele alıp, AYM Genel Kurulu'na sevk ettiğini, bu tarihten bir ay bir hafta sonra 11 Ocak 2018'de ihlal kararı verildiğini görüyoruz.

Eğer Mehmet Altan'ın durumu emsal alınacaksa, AYM Genel Kurulu Nazlı Ilıcak'ın başvurusunu hemen incelemesi gerekiyor. Ahmet Altan da aynı durumda. Her ikisi de darbeyi önceden bilerek buna zemin hazırlamakla suçlanıyor ama, AYM Mehmet Altan kararında, mevcut kanıtların sanıkların darbeyi önceden bildiklerine cevaz vermedi.

Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan ile aynı zamanda başvurmasına rağmen dosyasının bir türlü ele alınmaması dolayısıyla gerçekten mağdur.

Mehmet Altan ile eşit şartlar uygulansa Ilıcak'ın başvurusu çoktan değerlendirilmeliydi.

Sekiz gazeteci var

Şu anda, AYM Genel Kurulu'nda 8 gazeteci dosyası bulunuyor. Bunlardan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak tam iki yıldır tutuklu. Dolayısıyla bunlara öncelik verilmesi şart. AYM'nin tatile girmediğini hatırlayınca, eşitlik ilkesinin daha fazla ihlal edilmesine göz yumulmayacağına inanmak istiyoruz...

***

Futbolumuz

Bizim dünyamıza Fenerbahçe'ye başarı dileklerimle başlayacağım. Temennim, Benfica ile iyi başlangıç yapması. Neticede Şampiyonlar Ligi gruplarına kalması en büyük dileğim. Aynı duyguları diğer ekiplerimiz için de hissediyorum.

Futbol tarihimizde şaşaalı galibiyetler vardır. Fakat, unutulmaz yenilgilerimiz de mevcut. Bunları sıralayıp bazılarını kızdırmak niyetinde değilim. Acı örnekleri hafızalardan silmek mümkün değil. İşte bu yüzden Faroe'nin B36 Torshavn ile oynanan maçları biraz endişe ile seyretmiştim. Elde edilen sonuçlar rahatlattı.

İzleyenlerin ortak kanaati Beşiktaş'ın rahat tur atladığı şeklinde. Sırada Avusturya'nın Lask Lins takımı var. Yine de Kartal'ın devre dışı bırakabileceği bir ekip. Aradaki fark "Balıkçılıkla geçinmiyorlar". Yani işi birkaç gömlek daha sıkı tutmak zorundayız.

Bezirgan transferi

Geçmiş yıllardaki alış-verişlerin biriktirdiği faturaların sonuçları ortada. UEFA Karadeniz fıkrasındaki gibi; "Kartal'ın ümüğünü yakaladı bırakmıyor". Önce sat, sonra al şartı kalkmıyor. Ümidini İngiltere'ye bağlayan başkan Orman soluğu Londra'da aldı. Transferin kapanmasına bir kaç gün kalması paniği artırdı. Mal değerinde elden çıkarılmazsa Beşiktaş'ın yeni sezon ödemeleri kesinlikle yatacak.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Sizi üzen, sıkan olaylara bütün gücünüzle karşı koyun. Kazanmanın zevkine ancak böyle varacağınızı unutmayın. P. Strong

Yazarın Diğer Yazıları