Necdet Özel’in sessiz kalması düşündürücü

Necdet Özel’in sessiz kalması düşündürücü
Eski Bakan Ala’nın, “Asker ve polisin vali iznine gerek yok” açıklamasına emekli komutanlar tepki gösterdi

Eski komutanlar isterse açıklamada bulunabilir

Org. Edip Başer, “O zamanki komutanların açıklama yapmaması için engel yok” derken Emekli Korg. Pekin de, “Ala valilik yaptı, bunu iyi bilir” diye konuştu.   

 

Necdet Özel’in sessiz kalması düşündürücü

Emekli askerler, “Validen izin alınacak diye bir şey yok” şeklinde açıklama yapan Efkan Ala’ya, dönemin komutalarınca cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın  “Terörle mücadelede validen izin alınacak diye bir şey yok” açıklamalarının ardından gözler dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Necdet Özel’e çevrildi. Doğruların kamuoyunda şeffaf bir şekilde bilinmesi gerektiğini belirten emekli askerler, dönemin görevdeki komutanlarının yaşadıklarını söylemeleri gerektiğini ifade etti. Emekli Orgeneral Edip Başer, açıklamanın doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Hükümet, terörle mücadele konusunda sıkıştı, hem de feci şekilde sıkıştı. Yapılan açıklama kesinlikle doğru değil. Ahlak değerleriyle bağdaşmıyor bu açıklamalar. Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yapar mı elbette onu tam olarak bilemiyorum. Uygun görürse Genelkurmay Başkanlığı gerekli olanı açıklayacaktır. Yapar mı yapmaz mı onun takdirinde. O zaman ki komutanlar bir açıklama yapabilir, yapmamaları için bir engel yok. Şu anki durum gerçekten garip bir durum.”

Herkes korkuyor

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise mevcut ortamda valinin izni olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hiçbir operasyon yapamadığını belirtti. Pekin, “TSK mensupları, 5443 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun ilgili maddesine göre işlem yapıyor. EMASYA protokolünde, ‘iznin gecikmesi halinde TSK mensupları bir takım olayların çıkacağı anlaşılırsa Garnizon Komutanı, valiye haber vermeden müdahale edebilir. Daha sonra bildirir’ yazıyordu. Değişiklikten sonra yetki valilerin. Kolordu komutanlığım döneminden iyi biliyorum, yetki verilirdi. Valiler o zaman iyi valiydi. Şu anda ise herkes kendinden korkuyor” diye konuştu

Ala her şeyi biliyor

TSK mensuplarının içinde bulunduğu durumu en iyi Ala’nın bildiğini kaydeden Pekin, sözlerini şöyle sürdürdü: Ala bunu çok iyi bilir. Valilik yaptı. TSK mensuplarına en kızgın isimlerden biri odur. Jandarmayı tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlamayı valiliği döneminden beri istiyordu. Sebebi de Jandarmanın kendisini dinlemeden TSK ile birlikte harekat yapmasıdır. O dönemdeki komutanların özellikle de Jandarmanın, İçişleri Bakanlığı’na bağlanmasından önce görev yapan komutanların açıklamaları gerekir. Diyarbakır’da görev yaptığı süre içinde kimler orada görev yaptıysa onlar ne olduğunu biliyorlar.

Askerler açıkca söyledi

Askerin içinde bulunduğu durumu her zaman ifade ettiğini de kaydeden Pekin, “Asker bunu her seferinde söyledi. Emekli Genelkurmay başkanları Işık Koşaner, İlker Başbuğ zamanında açık açık söylediler. Emekli Genelkurmay Başkanlarından Orgeneral Necdet Özel, gazetelere beyanat vermedi ama bunu bizzat Başbakan, Cumhurbaşkanına ve diğer yetkililere söyledi. Askerin fiilen operasyon yapma yetkisi yok. Bunun dışında terörle mücadele için askere bir takım yetkiler verilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.