Neden Meral Akşener?

1. Milliyetçi hareketin artık iktidara ihtiyacı var. Yapılan bütün anketlerde MHP içinde halkın en fazla teveccüh gösterdiği kişinin Meral Akşener olduğu görülmektedir. Mevcut yönetimle kıyaslandığında arada çok açık bir fark bulunmaktadır.

2. MHP sadece kemik diye adlandırılan kitlesinin oyuyla iktidar olamaz. Başka kesimlerden de oy alması gerekmektedir. Partideki tüm isimler içinde farklı kesimlerden oy alma gücü olan en önemli aday Meral Akşener'dir. Merkez sağdan, muhafazakârlardan ve kısmen merkez soldan oy getirecek özelliklere sahiptir. Yapılan bütün kamuoyu yoklamaları bunu göstermektedir.

3. Merkez sağda siyaset yaptığı dönemlerde sergilediği tavizsiz milliyetçi duruşu ve İçişleri Bakanlığı dönemindeki bölücü teröre karşı verdiği büyük mücadele, bugün MHP'li olsun olmasın tüm milliyetçilerin hafızasındadır. Yine 28 Şubat dönemindeki direnciyle muhafazakârların da hafızasındadır.

4. 1 Kasım seçimlerinde partinin sahada en çok karşılaştığı soru "Neden Akşener'i aday yapmadınız?" sorusu olmuştur. İnsanlar en yakın çevrelerinde bile bu soruyla karşılaşmıştır. Alınan kötü sonuçta seçmenlerin bu yanlışa tepkilerinin büyük payı vardır. Bu da Akşener'in toplumdaki karşılığını göstermeye yarayan çok ciddi bir örnektir.

5. AKP iktidarının MHP içinde en çekindiği isimdir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptırdıkları anketlerde bunu açık açık görmüşlerdir. Onlar için en uygun durum MHP'deki statünün devamıdır. Başka her isim risk taşımaktadır. Eğer bu isim Akşener'se 2019 yılında yapılacak üç seçim de büyük risk altındadır. Havuz medyasında MHP'deki statüyü koruyucu yayınlar bu korkunun sonucudur.

6. Diğer tüm partilerde kadın-erkek oyları birbirine yakınken MHP'de kadın oylarıyla erkek oyları arasında dengesizlik vardır. MHP'deki oyların yüzde 64'ü erkeklere yüzde 36'sı da kadınlara aittir. Bu dengesizliği de ortadan kaldıracak ve kadınların MHP'ye ilgisini artırabilecek isim Meral Akşener'dir. Hesaplamalara göre MHP'deki kadın oyu, erkek oyu kadar olsaydı MHP şu halde bile 100'ün üzerinde milletvekili çıkarmaktaydı.

7. Akşener, parti içinde bugüne kadar herhangi bir gruplaşmanın ve hizipleşmenin içinde yer almamış bir isimdir. O yüzden küstürdüğü, kızdırdığı, karşısına aldığı bir isim yoktur. Biz bozgun havası içinde gelecekten endişeye düşmüş insanlar nezdinde tam da bu zamanda birliği sağlayabilecek en önemli kişidir. Bir yandan parti içinde bir abla kucaklayıcılığıyla, itilmiş ve dağıtılmış milliyetçi kadroları toparlayabilecektir. Diğer yandan bir anne şefkatiyle hem MHP'ye hem de gergin Türk siyasetine sıcaklık ve soluk kazandırabilecektir. Bugün MHP'nin en büyük sıkıntısı yetiştirdiği ama çeşitli gerekçelerle başka mahfillere kaptırdığı veya küstürdüğü mensuplarının enerjisinden ve birikiminden yararlanamamaktır. MHP'nin bugün gelinen noktada bu dağınıklığa tahammülü kalmamıştır.

8. MHP yönetimi, kamuoyunun büyük çoğunluğunda soğuk, sürekli gergin ve kötü elektrik yayan bir parti olarak görülmektedir. Bu imajı hakketmemektedir. Meral Akşener gibi toplumla iletişimi iyi, gelecekle ilgili güven verebilecek, pozitif enerji yayabilecek genel başkan ve yenilenmiş bir kadroyla daha ilk günden çok büyük bir aşama kaydetme şansına sahiptir.

9. Özellikle üniversitelerdeki ülkücülerde sahipsizlik duygusunun aşılmasını sağlayabilecek isimdir Meral Akşener. Ege Üniversitesi'nde Fırat Çakıroğlu'nun katledilmesinden sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ülkücü öğrencilerin duvarlara fotoğrafları asılmış PKK'lılarca hedef gösterilmişti. Aynı zamanda TBMM Başkanvekili olan Akşener fakülteye gitmişti. Ülkücü öğrenciler sınavlardan çıkana kadar koridorda onları beklemişti. Yine bir abla, bir anne korumacılığıyla onlara kol kanat germişti. Tehdit altında olan ülkücü öğrencilerin görmek istediği tabloydu bu. Sonra kantinde oturdular, güven içinde fotoğraflar çektirdiler. Eğer Akşener, Genel Başkan olursa sürekli baskı ve şiddet altındaki ülkücü öğrencilere de moral gelecektir. Sahipleniliyor olmanın faydası görülecektir.

10. MHP teşkilatları kendi imkânlarıyla büyük fedakârlıklarla ayakta duruyorlar. Son seçimden sonra ortaya çıkan tablo yorgun teşkilatların moralini de bozmuştur. Değişim olmazsa geleceğin daha kötü olacağına dair endişeler artmıştır. İktidardan bu kadar uzaklaşmak kimi insanların dayanma gücünü bitirme noktasına gelmiştir. Hareket bu kritik noktada yeni yüzlere, yeni heyecanlara ve ümit ışıklarına ihtiyacı var. Evde, okulda, işte, sokakta hep Meral Akşener ismiyle karşılaşıyor bu insanlar.

Bugün milliyetçi hareketin mensubu olarak propagandaya kalktıklarında Meral Hanım'la ilgili 'Neden aday yapılmadı' sorusuyla karşılaşmayan bir kişi yoktur. Google'a bile ismini yazdığınızda ilk sıralarda "Meral Akşener neden aday yapılmadı" çıkıyorsa meselenin anlaşılmayacak tarafı kalmamış demektir. Teşkilatların halkla her temasta karşılaştıkları Meral Akşener ismi, bu anlamda sadece gerilmeyi durdurmak değil, iktidara yürüme anlamında da en gerçekçi isimdir.

11. Meral Akşener sadece MHP'nin Genel Başkan adayı değildir. Türkiye'nin Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayıdır.

Yazarın Diğer Yazıları