Netanyahu konuştu sert eleştiriler coştu

Netanyahu konuştu  sert eleştiriler coştu
ABD Kongresi'ndeki konuşmasında İran ile devam etmekte olan nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklenen İsrail Başbakanı'na tepki yağdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı'nın İran'la müzakere ettiği anlaşmanın kötü bir anlaşma olduğunu savunarak, "Onsuz daha iyi oluruz" dedi. ABD Kongresi'nde, iki ülkede de büyük tartışmalara yol açan konuşmasını yapan Netanyahu, özellikle İran'la devam etmekte olan nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklendi. Henüz anlaşma olmamasına karşın, müzakere başlıklarından örnekler vererek konuşan Netanyahu, anlaşmanın, İran'ın bombaya ulaşma yolunu hazırladığını, bu silahlardan çok sayıda edinmesini neredeyse garanti edeceğini öne sürdü. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Netanyahu, anlaşmanın İran'a iki büyük taviz vereceğini savunan Netanyahu, bunlardan birincisinin, İran'ın nükleer altyapısına dokunulmayacağı, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin de geçici olarak devreden çıkarılacağı, ancak yok edilmeyeceği, bunun da nükleer bomba geliştirme imkanı vereceğini söyledi. Netanyahu, İran'ın nükleer programının ve kısıtlamalara uyumunun müfettişler tarafından denetleneceğini, ancak bu denetçilerin ihlalleri sadece belgelediğini, durdurmadığını belirtti. İran'a verilecek ikinci önemli tavizin ise, İran'ın nükleer programı üzerindeki hemen hemen tüm kısıtlamaların on yıl civarında bir sürede otomatik olarak kalkacak olmasını öne sürdü. İran rejiminin hep Amerika'nın düşmanı kalmaya " devam edeceğini de iddia eden Netanyahu, İran ile IŞİD arasındaki savaşın da İran'ı ABD'nin dostu haline getirmediğini söyledi.

Tepkiler
50'yi aşkın Demokrat Kongre üyesi, konuşmaya katılmazken, Netanyahu ile görüşmeyi reddeden Başkan Barack Obama konuşmada yeni hiçbir şeyin olmadığını, nükleer müzakerelere herhangi bir uygulanabilir alternatif sunmadığını belirtti. İsrail İşçi Partisi Başkanı İzak Herzog, Netanyahu'nun konuşmasının iki ülke arasındaki ilişkileri sabote ettiğini savundu. Meretz Partisi lideri Zehava Gal-On da Netanyahu'nun konuşmasını " küstahça " olarak nitelendirerek, " Bu tavır, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Knesset'e gelip, Netanyahu'ya, İsrail'in güvenliğini tehlike altına soktuğunu söylemesine benziyor " dedi.