New York Times: YPG neden kuruldu?

New York Times: YPG neden kuruldu?
New York Times'ta yer alan makalede ABD'nin PYD/PKK'yı silahlandırma kararı eleştirildi. Makalede YPG ve PYD'nin kurulma nedeni açıklanırken çarpıcı ifadelere yer verildi.

"Henry Jackson  Society" kuruluşunun Ortadoğu analisti Kyle W. Orton imzasıyla yayınlanan  makalede, ABD'nin IŞİD ile mücadelede PYD/PKK'yı silahlandırmasının risklerine  işaret edildi.

Orton, makalede "Bu kararın ciddi sorun yaratma ve IŞİD ile mücadelede  ihtiyaç duyulan bölgesel istikrarı riske atma ihtimali yüksek." ifadelerini  kullandı.

YPG VE PYD NEDEN KURULDU?

Makalede PKK'nın "uluslararası terörist örgüt" olarak kabul edilmenin  getirdiği yasal sorunlardan kurtulmak için 2003 yılında Irak ve Suriye'de  alt birimler kurma yoluna gittiğini anlatan Orton, bu doğrultuda YPG ve PYD'nin kurulduğunu kaydetti.

Kyle W. Orton, inkar etseler de terör örgütü PKK ile PYD arasındaki  ilişkinin açık olduğunu vurgulayarak, PYD ve silahlı kolu YPG'nin birçok yöneticisinin eski PKK üyeleri olduğuna işaret etti.

PYD/PKK'nın Suriye'de ele geçirdiği bölgelerde tüm muhalifleri  bastırdığını ve gücü tekeline aldığına dikkati çeken Orton, örgütün muhalif Kürt  liderlere suikastler düzenlediğini ve bazılarını hapsettiğini yazdı.

"PKK'NIN MEŞRUİYETİNİ FİİLİ OLARAK TANIMA"

Orton, ABD'nin  PYD/PKK'ya verdiği desteği "kısa dönemli ve taktiksel"  olarak nitelemesine rağmen bu silahların etkisinin IŞİD ile mücadelenin ötesine  geçeceğini ve geri alınamayacağını kaydetti.

"ABD, bu desteği vererek PKK'nın meşruiyetini fiili olarak tanıma  yönünde adım atmıştır." ifadelerini kullanan Orton, bunun NATO müttefiki  Türkiye'yi kızdırdığını vurguladı.

ABD'nin PYD/PKK'ya dönük politikasının, "stratejik ve hassas bir  konumda bulunan önemli NATO müttefiki Türkiye ile ilişkilerine zarar vereceğini"  kaydeden Orton, bu desteğin IŞİD ile mücadelede kısa dönemde yararlı gibi görünse  de uzun vadede istenen sonucu vermeyeceğini belirtti.

Orton, yanı sıra ABD'nin YPG ile çalışmasının Sünni Arap nüfusu  yabancılaştıracağı, Rakka'nın YPG tarafından ele geçirilmesi halinde yanlışın  tekrarlanarak IŞİD'ın ortaya çıkışına neden olan ortamın benzerinin görüleceği  uyarısında da bulundu.

İlgili Haberler