20 bin yayla evi devlet malı oluyor

20 bin yayla evi devlet malı oluyor
Toroslar’da orman arazisi içindeki 20 bini aşkın yayla evi tek tek tespit edilerek kamulaştırılıyor. Evlerde oturanlar devlete kira ödeyecek

20 bin yayla evi devlet malı oluyor

Orman arazileri içinde kalan 20 bini aşkın yayla evinin işgalcilere kiraya verilmesi için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2013’te çıkardığı ‘Yaylacılık Yönetmeliği’ kapsamında  çalışma başlatan Adana Orman Bölge Müdürlüğü, Toroslar’ın eteklerinde 104 yaylada araştırma yürüttü. Bu yaylalarda orman arazisi içinde kalan 20 binin üzerinde ev ve tesis saptandı. Orman arazisi içinde kalan yerlerin kamulaştırılacağını belirten yetkililer, hak sahipliği tespitinin tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Bedelinin binde 5’i

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, “Bu çalışma sona erdikten sonra binanın belirlenen bedeli neyse, bunun binde 5’i oranında yıllık kira bedeli almak suretiyle vatandaşın kullanımına verilmesi kararı alındı. Bu binalar vatandaşın kullanımına verilmeden önce Orman Genel Müdürlüğü’nün sabit kıymetlendirmesine alınıyor. Buralar bizim tapulu binamız, tesisimiz olacak. Bu binaları içinde oturana kiraya vereceğiz. İstemezse talip olana kiralayacağız. Ayrıca kira sözleşmesi yapılırken, binadaki eksikler de belirtilecek. Örneğin baca, çatı eksikleri bildirilecek. Yapılacak düzenlemeler bildirilecek” dedi. Acer çalışmaların bu yılın sonunda tamamlanacağını söyledi.