Nihan Osmanoğlu'na vatandaşlardan çok sert tepki

Nihan Osmanoğlu'na vatandaşlardan çok sert tepki
II. Abdülhamid'in mal varlığını alamaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini söyleyen Nilhan Osmanoğlu'na Twitter'dan vatandaşlar tepki gösterdi. Vatandaşlar Osmanoğlu'nu Osmanlı'dan kalan dış borçlara ödemeye davet etti.

II. Abdülhamid’in torunu Nilhan Osmanoğlu’nun Suada ve II. Adülhamid’in üzerine olduğunu belirttiği bazı taşınmazlarda hak iddia etmesi gündem oldu. Suada'nın tapusunun II. Abdülhamit'in üzerinde olduğunu söyleyen Osmanoğlu, birçok yer gibi buralarda da haklarının olduğunu ve veraset davasından sonuç alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini söyledi.

Osmanoğlu’nun bu sözlerine Twitter’da vatandaşlar tepki gösterdi. Twitter kullanıcılarının bir bölümü Osmanoğlu’nun miras hakkı talep ettiğine göre cumhuriyetin Osmanlı adına ödediği dış borçlara da sahip çıkması gerektiğini belirterek Osmanoğlu’nu bu borçlara sahip çıkmaya davet etti.

Türkiye’nin Osmanlı devletinin dış borçlarını nasıl ödeyeceğinin detayları Lozan Anlaşması sırasında netleşmişti. Buna göre Türkiye Osmanlı’nın 1912 öncesi borçlarının yüzde 62’sini, 1912 sonrası borçlarının ise yüzde 77’sini üstlendi.

TAM 100 YIL SÜRDÜ

Cumhuriyet’in Osmanlı’dan devralınan borçların ödemesi 1954 yılına kadar sürdü. İlk dış borçlanmanın Kırım Savaşı ile 1854 yılında yapıldığı düşünüldüğünde borçların tamamının ödenmesi tam 100 yıl sürdü.

O YILLARDA 500 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK

Eğilmez yazısında Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan aldığı dış borcun 145 milyon Osmanlı altın lirası tutarında olduğunu belirtiyor. Eğilmez’in yaptığı hesaba göre bugünkü kurla hesaplandığında Osmanlı’nın borçlarının 500 milyar dolara denk geliyor. 2015 yılında Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası 1 trilyon 953 milyar 561 milyon TL idi. Yani 671 milyar dolardı. (31 Aralık 2015 kuru: 2.91) Buradan hesapla Türkiye’nin yıllar yıllar önce nasıl büyük bir dış borç yükü altına girdiği gözlenebilir.

İŞTE VATANDAŞLARIN ÜZERİNDEN OSMANOĞLU’NA GÖSTERDİĞİ TEPKİLER

İlgili Haberler