Nisan’da kar sürprizi

Nisan’da kar sürprizi
Bahar geldi derken, Nisan ayında soğuk hava ve kar sürprizi yaşandı. Antalya - Konya kara yolu, Alacabel Mevki’nde kar yağışı ve tipi nedeniyle 5 saat süreyle ulaşıma kapandı

Nisan ayında baharın gelmesini beklerken Türkiye genelinde bir anda düşen hava sıcaklıklarışaşkınlık yarattı. İstanbul’da önceki gün dolu yağarken, Ankara son 24 saattir karla karışık yağmurun etkisiyle beyaza büründü. En şaşırtıcı haber ise sıcacık havasıyla yerli ve yabancı turistlerin tercihinde ilk sırada olan Antalya’dan geldi. Akseki ilçesinde önceki gün akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı, bölgede ulaşımı olumsuz etkiledi. Antalya’yı Konya’ya bağlayan Akseki-Seydişehir kara yolu kar yağışı, tipi ve buzlanma nedeniyle trafiğe kapandı. Bunun üzerine Karayolları ekipleri yol açma ve yolda mahsur kalanların kurtarılması için çalışmalara başladı. Yaklaşık 5 saat sonra Akseki-Seydişehir kara yolunda ulaşım yeniden sağlanmaya başladı. Akseki Bölge Trafik ekipleri, yüksek tonajlı araçların geçişine izin vermeyerek, araç sürücülerini dinlenme tesislerine yönlendirdi. Yolda kalan araçlar da ekiplerce kurtarıldı. Konya- İstanbul yolunun da kar yağışı nedeniyle kısmen trafiğe kapandığı, yolda uzun TIR kuyrukları oluştuğu, otomobillerin ise güçlükle ilerlediği belirtildi.

Üretici endişeli

Konya: Kuvvetli rüzgar, elektrik kesintilerine neden olurken, sıcaklık gece sıfırın altına düştü. Soğuk hava çiçek açan meyvelerde don yaşanmasına neden oldu. Şehir merkezinde kısa süreli karla karışık yağmur görülürken, birçok ilçe ve köy beyaza büründü. Kar kalınlığının kimi köylerde 10 santimetreyi bulduğu belirtiliyor.

Kahramanmaraş: Elbistan ilçesinin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kayısı ağaçlarının çiçekleri buz tuttu. Yaklaşık 1 milyon 200 bin kök kayısı ağacının bulunduğu Elbistan’da bahçelerin tamamını soğuk vurması halinde zararın 150 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.   Ordu: Akkuş, Aybastı, Gölköy, Gürgentepe, Kabataş, Mesudiye, İkizce, Kumru ve Korgan’da etkili olan kar yağışının fındığa verebileceği bildirilirken, üreticilerin tedbir alması istendi. 

Bolu: Kent merkezi ile Gölcük ve Abant Tabiat Parkları’nda kar yağışı aralıklarla etkili oldu. Kar kalınlığı Gölcük Tabiat Parkı’nda 5, Abant’ta ise 10 santimetreye ulaşırken, tatilciler bol bol fotoğraf çekti.

Sivas ve ilçelerinde araçlar ve çiçek açan ağaçlar karla kaplandı. Kayseri’de gece başlayan kar 2 santimetreye ulaştı. Erzincan, Kayseri ve Denizli’de kar yağışı etkili oldu.