‘Merkez, istediği zaman havuç ve sopayı kullanır’

‘Merkez, istediği zaman havuç ve sopayı kullanır’
‘Merkez, istediği zaman havuç ve sopayı kullanır’

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Faiz silahını çektiğiniz zaman 12’den vurmalısınız, eğer karavana

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Faiz silahını çektiğiniz zaman 12’den vurmalısınız, eğer karavana
atacaksanız, öyle bir silah çekilmez çünkü yan etkilerinin fazla olduğunu görmek gerekiyor” dedi.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Merkez Bankası’nın sürekli müdahale eden veya olayları seyreden bir kurum olmadığına dikkati çekerek, “Merkez Bankası elinde hangi silahlar var, hangi silahı ne zaman çekeceğine kendisi karar verir.
Bazen çekmeyebilir de, sadece kaşını çatar mesela. Bazen havuç vardır, bazen sopayı gösterirsiniz. Havuç-sopa politikası ekonomide işe yaramaz mı? Yarar” dedi.  Bakan Nihat Ergün, Habertürk’te katıldığı programda ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Ergün, kurdaki artışa ilişkin, 2008’in başlarından bu yana ekonomi aktörlerine “Dövizle geliri olmayanlar, dövizle borçlanmasınlar. Bu sizi sıkıntıya sokabilir” dediğini hatırlatarak, bu mesajın piyasalar tarafından doğru algılandığına inandığını söyledi.

 


“Dövizle borçlanmayın”
Birçok insanın bu mesajı doğru aldığını ve dövizle geliri yoksa, dövizle borçlanmama yoluna gittiğini anlatan Ergün, bu nedenle döviz üzerindeki gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı kaldığını vurguladı. Çok daha ani, büyük kırılganlıklara yol açacak gelişmeler olursa buna müdahale edecek güç unsurlarına da sahip olduklarının altını çizen Bakan Ergün, “Ama bugün itibariyle bizi kaygılanmaya sevk edecek, ekonomi aktörlerini büyük bir sıkıntının içine sokacak bir gelişme görmüyoruz ama dikkatle de takip ediyoruz konuyu. Dikkatli takip etmeliyiz ki ne zaman, nerede müdahale etmek gerekiyorsa o da, o müdahale de yapılsın” diye konuştu.

 


“Faiz, dövizden etkili”
Merkez Bankası’nın faiz silahını kullanması halinde etkisinin dövizden daha fazla olduğunu belirten Ergün, daha fazla insanın bundan etkilendiğini söyledi.
Faizin, yatırım maliyetlerini, tüketici kredilerindeki maliyetleri arttıran, tüketim eğilimini yavaşlatan bir etki meydana getirdiğine dikkati çeken Ergün, “Onun için faiz silahını çektiğiniz zaman 12’den vurmalısınız, eğer 12’den vurmayacaksınız, karavana atacaksanız, öyle bir silah çekilmez çünkü yan etkilerinin oldukça fazla olduğunu görmek gerekiyor. Merkez Bankası’nın da bütün bunları dikkate alarak, yani bugün itibarıyla faiz silahını kullanmayacağını ilan etmiş olması son derece önemli”  diye konuştu.