Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Notre Dame, Dünya prömiyeri

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Notre Dame’ın balesi ile muhteşem bir başarıya daha imza attılar.
Ortaçağ’ın sanatsal zenginliğinden etkilenen Victor Hugo’nun Notre Dame Katedrali’nden yola çıkarak kaleme aldığı Notre Dame’ın Kamburu, sinemadan sonra bale sahnesine de taşındı. Eserin koreografi ve Libretto’sunu hazırlayan ADOB Başkoreografı Armağan Davran ile ADOB Bale Başöğretmeni Volkan Ersoy yarattıkları bu yapıtla mükemmel bir iş çıkarmışlar.
Önce biraz eserin yaratılış dönemi ve sebeplerine dönelim.  “Notre Dame in Paris”  eserin orijinal ismidir. Dünyaca tanınmış ünlü yazar Victor Hugo’nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan bir baş yapıttır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüş. Notre Dame’ın Kamburu, Victor Hugo’nun en parlak dönemlerinden birinde yayınlanır. Hatta eserin kahramanlarından birisi öyle etkili olur ki, onu Notre Dame’ın Kamburu - Quasimodo adıyla tüm dünya tanır. Victor Hugo bu romanında insanların yaşamında kaderin yerine ve yoksulluğun insanı köreltmediği gerçeğini ortaya çıkarır. Dürüstlük ve aşkın gücü daima kudretli ve hakimdir. Roman hem ülkesinde, hem de tüm dünyada büyük beğeni kazanır. Bir çok dile çevrilir, sinema ve tiyatro sahnesine taşınır. Kısacası eser ölümsüzleşir. Hatta 19. yüzyılın başlarında Paris şehir planlamacıları, Notre Dame Katedrali’ni bakımsızlığından ötürü yıktırmak istemişlerdir. Fakat Victor Hugo bu eser sayesinde halkın ilgisini buraya çekerek, bırakın yıkılmasını restore edilmesini sağlamıştır. İşte başarısı böylesi anlamlı olan eser başkent Ankara’da bale izleyicisinin karşısına baleye uyarlanmış güçlü librettosu ve koreografisiyle bir ilk olarak 24 Mart Perşembe akşamı dünya promiyeri yaparak çıktı.
Peki bizde sahneye nasıl taşınıyor? Biraz da onu paylaşalım. Eser, Esmeralda ile gizlice buluştuğu odada ölü bulunan Yüzbaşı’nın cansız bedeninin sorumlusu olarak Esmeralda’nın polis memurları tarafından götürülmesi ile başlar. İlk defa kendisine şefkat gösteren bu güzel Çingene kızına âşık olan Quasimodo,  kendisini işkence aletinden kurtaran yüreğinin aşkına karşılığını ödemelidir. Bir süre haksızlığa uğrayan Esmeralda’nın çektiklerine seyirci kalamayacaktır. Davran ve Ersoy’un bale severleri beklenmedik bir sonla buluşturmayı hedefleyerek hazırladıkları eserin sürpriz sonu Dağcılık Federasyonu’nun yetkililerinin verdiği destek ile gerçekleşmiş. Zangoç Quasimodo’yu canlandıran bale sanatçısının özel plastik makyajla ve 3 saat süren bir çalışma ile nasıl çirkin ve kambur bir adama dönüştüğü de eserde dikkat çeken başka önemli bir husus. Kendi bestelerinin yanı sıra Cesare Pugni’nin müziğini yeniden düzenleyen Bujor Hoinic’in orkestrayı da yönettiği eserde dekor tasarımı Adnan Öngön’e, kostüm tasarımı Çimen Somuncuoğlu’na, Işık düzeni Fuat Gök’e ait. Quasimodo rolünde Serhat Güdül, Burak Kayıhan, Serhat Elifer, Esmeralda rolünde Sanem Ergüler, Almula Ersoy, Özge Başaran, Yüzbaşı Phebous  rolünde Oliver Spence, Kuzey Kıyıcan, Eren Keleş, Şair Gringoire rolünde Cankat Özer, Eren Keleş, Emre Güler, Fleur de Lyns rolünde Elif Aktar, Özge Başaran, Mine Örsçekiç, Clopin rolünde Hakan Odabaşı, Emre Güler, Rahip Frollo rolünde Ertuğrul Bolat ve Tarkan Serengil dönüşümlü olarak rol alıyor. A’dan Z’ye her şey muhteşem düşünülmüş. Büyülü bir akşam geçirmek için Paris’e gitmeye gerek yok. Devlet Balesi’nin dansçılarının muhteşem performansıyla Notre Dame’ın Kamburu’nu mutlaka izleyin yeter...

Yazarın Diğer Yazıları