Nükleer anlaşma sevinçle karşılandı

Nükleer anlaşma sevinçle karşılandı
İran’ın nükleer programını azaltması karşılığı ambargonun kalkması dünyada olumlu karşılandı. İranlılar kararı sevinç gösterileriyle kutladı

Tahran gece uyumadı

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, İran’la ülkesinin ve Batı’nın (BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya: 5+1) arasında nükleer silah yapımını engelleyecek anlaşma için “Tarihi” dedi. Carter, “Anlaşma, ABD’nin milli güvenliği için büyük öneme sahip” diye konuştu.

İsrail, İran’ın nükleer tesislerinin kontrol edilmesini kabul ettiği anlaşmayı “şaşırtıcı, tarihi bir hata” diye nitelerken İran sabaha kadar kutlama yaptı. İran ekonomisi için “doping etkisi” yapması beklenen anlaşma, nükleer bombaya giden yolu kısaltıp milyarlarca doların önünü açıyor. 

Rus lider “Dünya artık rahat bir nefes alabilir” derken, ABD, ülkenin güvenliği için önemli olduğunu duyurdu. NATO da anlaşmanın önemine vurgu yaptı.

İran’ın ABD ve Batı ile (BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya: 5+1) arasında nükleer silah yapımını engelleyecek bir anlaşmaya varması, dünyada genelde memnuniyetle karşılandı. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, İran’ın nükleer silah yapımını engelleyecek bir anlaşmaya varıldığını belirterek, “Bu tarihi anlaşma, ABD’nin milli güvenliği için çok büyük öneme sahiptir” dedi. Ancak anlaşmanın ardından ABD Başkanı Barack Obama’yı zor günlerin beklediği belirtiliyor. Obama, çeşitli kesimlerden gelen tepkilere karşılık, anlaşmayı önlemeye yönelik her girişimi veto edeceğini belirterek gözdağı verdi. Kongre, anlaşmanın kopyasının kendilerine ulaşmasının ardından 60 gün içinde gözden geçirerek anlaşmayı oylayacak. Nükleer anlaşmayı olumlu karşıladıklarını açıklayan Rusya lideri Vladimir Putin, “Dünya artık rahat bir nefes alabilir” dedi.

Ruhani’nin sözleri

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuşmasına “Allah ulusumuzun dualarını kabul etti” diyerek başladı ve ardından kimseden merhamet talep etmediklerini vurguladı. Ruhani açıklamasında, “Politik görüşlerimizin değişikliklerini uygulamalıyız, böylece müzakekereler sadece okunan metinler olarak kalmaz. Müzakere etmenin bir anlamı vardır, biz hiçbirşeyi çantada keklik olarak görmüyoruz, amacımız adil bir anlaşmaya varmaktı, bu anlaşmanın bir tarafın kazandığı bir tarafaın kaybettiği bir anlaşma olmaması için elimizden geleni yapacağız”  dedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, varılan anlaşmayı alkışladıkları bildirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran ile varılan anlaşmanın kararlaştırılan takvime göre uygulanmasının önemine işaret ederek taraflara bunun hızlı bir şekilde uygulanmasına katkı sağlamaları çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri ise “Anlaşma tam anlamıyla uygulandığında uluslararası güvenliği arttıracak” dedi.